Kansanedustaja tviittasi maailmansodasta ja kehotti huoltamaan aseet – puhemiehen mukaan eduskunnalla ei mahdollisuuksia puuttua

Eduskunnassa on pohdittu aiemminkin kansanedustajien tviittejä. Puhemies Anu Vehviläisen mukaan ainoa keino puuttua on kehottaa arvokkaaseen käytökseen.

Puhemies Anu Vehviläinen kuvattuna eduskunnassa keskiviikkona. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Puhemies Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan eduskunnalla ei ole mahdollisuuksia puuttua kansanedustajien tviitteihin, vaikka niiden kirjoituspaikaksi olisi merkitty istuntosali.

Asia nousi jälleen esiin tiistaina, kun kansanedustaja Ano Turtiainen hätkähdytti aggressiivisella päivityksellään.

Päivityksessään Turtiainen viittaa kolmanteen maailmansotaan ja kehottaa pahimman varalle huoltamaan aseet ja täyttämään ammusvarastot.

Kello 14.46 lähetetyn tviitin päivityspaikaksi on merkitty eduskunnan istuntosali. Salissa käytiin tuolloin lähetekeskustelua hallituksen esityksestä, joka liittyi osatyökykyisten työllistämiseen. Tiedossa ei ole, istuiko Turtiainen salissa.

Puhemies Vehviläinen muistuttaa kansanedustajilta edellytettävästä vakaasta ja arvokkaasta käytöksestä, mutta muutoin eduskunnalla ei ole hänen mukaansa mahdollisuuksia puuttua kansanedustajien tviitteihin.

Vehviläinen: Puhemies voi puuttua vain puheisiin salissa

Kansanedustajien tviittailu on puhuttanut eduskunnassa aiemminkin. Viime keväänä eduskunta pyysi Vehviläisen mukaan asiantuntija-arvioita siitä, miten tviitteihin pitäisi suhtautua.

– Puhemiehen ja eduskunnan välineet liittyvät siihen, mitä tapahtuu täysistuntosalissa. Henkilökohtaisesti ajattelen, että aina pitäisi jokaisen edustajan miettiä omia viestejään, että mitä ne herättävät, Vehviläinen sanoi toimittajille eduskunnassa. Vehviläisen mukaan puhemies voi puuttua vain salipuheisiin.

Vehviläinen ei halunnut kommentoida, pitäisikö Turtiaisen tviitistä olla huolissaan turvallisuusmielessä. Hän vetosi siihen, että eduskunnan turvallisuusyksikkö arvioi talon turvallisuuden.

Perussuomalaisista erotettu Turtiainen muodosti oman eduskuntaryhmänsä viime vuoden kesäkuussa, kun hänet erotettiin perussuomalaisten ryhmästä.

Turtiainen on jäsen liikenne- ja viestintävaliokunnassa ja varajäsenenä lakivaliokunnassa ja puolustusvaliokunnassa.