Poliisi on lopettamassa Enon rautakarhun etsinnät – pelkona on, että emo ja poikaset ovat jo talviunilla

Pienpetorautaan jäänyt karhuemo on havaittu viimeksi reilu viikko sitten, mutta nyt sen olinpaikasta ei ole tietoa.

Loukkaantunut karhuemo pentueineen osui heinäkuussa riistakameraan. Kuva: Itä-Suomen poliisi

Poliisi on lopettamassa Joensuun Enossa pienpetorauta jalassaan kulkevan karhun etsinnät.

Karhusta on tehty havaintoja viimeksi reilu viikko sitten suunnilleen samalta alueelta, jolta karhu on havaittu neljän pentunsa kanssa aiemminkin.

Nyt karhujen olinpaikasta ei kuitenkaan ole tietoa.

– Me olemme olleet pariinkin otteeseen maastossa ravintohoukuttimen lähellä eläintä odottelemassa, mutta eipä se ole sinne tullut, toteaa Itä-Suomen poliisin rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen.

Pienpetorautaan jäänyt karhuemo on piileskellyt ihmisiltä kuukausia, mukanaan neljä viimetalvista pentua. Emo havaittiin Enon Sarvingissa riistakameran kuvasta ensimmäisen kerran heinäkuussa. Sittemmin karhusta oli voimassa lopettamispäätös, joka kuitenkin kumottiin lokakuun alussa.

Talviunet voivat lopettaa etsinnät

Pohjolaisen mukaan poliisin virka-aputehtävä loppuu tänä sunnuntaina. Jos karhua ei siihen mennessä löydy, aktiiviset etsinnät lopetetaan.

– Jos karhusta tulee sen jälkeen vielä havaintoja, niin meidän pitää tilannekohtaisesti ratkaista, mitä tehdään.

Karhut ovat parhaillaan vetäytymässä talvipesilleen. Voi olla, että loukkaantunut emo pentuineen tavataankin uudelleen vasta ensi keväänä.

– Saattaa olla, että viisikko on jo talvipesässä, tai ainakin ne voivat mennä sinne näinä päivinä milloin tahansa. Meillä alkaa aika loppumaan, Pohjolainen sanoo.

Lue lisää: