Terence Sam kertoi pelastusalalla kokemastaan häirinnästä ja rasismista Ylelle: "Toivon hyviä tyyppejä astumaan esiin ja sanomaan, että nyt riittää"

Seinäjokelainen paloturvallisuusalan konsultti kertoo kokemuksistaan nimellään ja kasvoillaan. Kuuntele, miksi Terence Sam toivoo, että häirinnästä keskustellaan.

Terence Sam toivoo, että pelastusalan arvot näkyisivät myös sen toimintakulttuurissa. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Seinäjokelainen Terence Sam kertoo pelastusalalla kokemastaan rasismista ja häirinnästä Ylen haastattelussa.

Vähättelevien puheiden, häirinnän tai suunsoiton kohteena voivat Samin mukaan olla niin kollegat kuin hekin, joita lähdetään auttamaan. Sam pitääkin suunsoittoa liian kevyenä ilmaisuna pelastuslaitosten puhekulttuurille.

– Välillä naureskeltiin, mutta osa oli ihan tosissaan siinä, että naiset eivät kuulu palokuntaan tai eivät osaa ajaa. Käytettiin rasistista kieltä ja asioita ihmisistä, kuten että he eivät ansaitsisi apua, kun "on taas paistettu hellalla pihviä ilman paistinpannua", Sam kertoo.

Sam on toiminut sopimuspalokuntatyössä ja ollut töissä Pohjanmaan pelastuslaitoksella. Nykyisin hän toimii paloturvallisuusalan konsulttina.

Hän haluaa kertoa kokemuksistaan omalla nimellään ja kasvoillaan, koska toivoo ulostulonsa auttavan pelastusalan kulttuurin muuttamisessa. Samin toiveena on, että alalla otettaisiin käyttöön esimerkiksi mahdollisuus ilmoittaa häirintätilanteista anonyymisti.

– Puhutaan vähemmistöstä, joka toimii väärin. Kehotan alalla toimivia hyviä tyyppejä astumaan esiin ja sanomaan, että nyt riittää – tämä ei ole hyväksyttävää toimintaa.

– Toivon, että pelastusalan arvot oikeasti näkyisivät myös tässä asiassa, Sam sanoo.

Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja ei kommentoi yksittäistä tapausta, mutta pahoittelee kokemusta rasismista. Pelastusjohtajan kommentti asiaan on luettavissa tässä jutussa.

Lue seuraavaksi: