Suomenkielisten asemaan Pietarsaaressa haetaan ratkaisua kieliohjelmalla – yksi konkreettinen toimi voisivat olla tulkit terveyskeskukseen

Kaksikielisyysohjelma on tarkoitus käynnistää suomenkielisten palvelujen parantamiseksi. Aluehallintoviraston mukaan kaupunki ei ole tehnyt tarpeeksi terveyskeskuksen palvelujen parantamiseksi.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Asukaskysely oli musertavaa luettavaa Pietarsaaressa. Sen mukaan kaupungin suomenkieliset kokevat, että palveluja on vaikea saada suomeksi. Lisäksi suomenkielisten kohtelua ei koettu myönteisenä.

Tiistaina vastauksia etsittiin kaikkien valtuustoryhmien Facebook live -keskustelussa.

Keskiviikkoaamuna kaupungin viranhaltijat kaupunginjohtaja Anne Ekstrandin johdolla päättivät aloittaa valmistelun kaksikielisyysohjelmasta, joka viedään seuraavaan kaupunginhallituksen kokoukseen.

Kaupunginjohtaja Anne Ekstrand toivoo, että kaikki uudet asukkaat toivotettaisiin kaupunkiin tervetulleiksi, äidinkielestä riippumatta. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Ekstrand on jo tutustunut muissa kaksikielisissä kaupungeissa ja esimerkiksi HUS:issa tehtyihin vastaavankaltaisiin ohjelmiin.

– Selvitetään säännöt, tilanne ja miten täytyy toimia, että palvelu pelaa molemmilla kielillä. Tämä tulee olemaan uusi asia päätöksentekijöille, enkä ole tästä asiasta heidän kanssaan vielä puhunut, Ekstrand sanoo.

AVI antoi näpäytyksen

Vakavampi näpäytys Pietarsaaren kaupungille tuli aiemmin aluehallintovirastolta. Sen mukaan kaupunki ei ole tehnyt tarpeeksi suomenkielisten palvelujen turvaamiseksi terveyskeskuksessa.

Konkaripoliitikko Kari Koskela (sd.) muistuttaa, että suomenkieliset ovat jääneet vähemmistöön viime vuosien aikana.

Kari Koskela Pietarsaaren torilla taustallaan Raatihuone. Hän toivoo suomenkielisiltä lisää aktiivisuutta. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Hän perääkin valtapuolue RKP:ltä vastuunkantoa myös kaupungin kielivähemmistöjen asioista.

– Suomenkielisten määrä on vähentynyt ja ruotsinkielisten osuus pysynyt suurinpiirtein samana. Samaan aikaan muunkielisten osuus on lisääntynyt. Odottasinkin että RKP ottaisi vielä voimakkaammin otteen tähän asiaan ja ryhtyisi puheideen lisäksi tekoihin.

Kaupungin tavoitteena oli nostaa asukasluku 20 000:een vuoteen 2020 mennessä. Tavoite ei kuitenkaan toteutunut. Syyskuun lopussa 2021 Pietarsaaren asukasluku oli Tilastokeskuksen mukaan 19 078.

Kaupunginjohtaja toivoo pysymistä edes näissä luvuissa.

– Yritetään että asukasluku ei pienene, se on ensimmäinen päämäärä ainakin minulle. Totuus kuitenkin on, että kaupunkiin kaivataan lisää työvoimaa, Ekstrand sanoo.

Pietarsaaren terveyskeskuksen odotushuone. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Tahtoa on

Yksinkertaista reseptiä Koskelalla ei suomenkielisten aseman parantamiseksi ole. Tahtoa asioiden kuntoonlaittamiseen hänen mukaansa kaupungissa kuitenkin on.

– Toivoisin että konkreettisia esityksiä asioiden parantamiseksi tehtäisiin enemmän. Itse olen ehdottanut kaupunginjohtajan tai hallituksen alaisen jaoston perustamista, jonka tehtävänä olisi kieliasioiden kehittäminen ja valvonta. Lisäksi ehdotin, että terveyspuolelle palkattaisiin pari kolme tulkkia, jotka tekisivät virallista tulkkausta.

Koskela kertoo, että terveyspalveluissa työskentelee useita ruotsalaisia lääkäreitä. Tulkkausta joutuvat nyt tekemään sairaanhoitajat.

Myös suomenkielisillä olisi Koskelan mukaan peiliinkatsomisen paikka. Poliittisesti he ovat hajallaan RKP:n valtaa vastaan, ja esimerkiksi harrastustoiminta näivettyy.

– Kehottaisin suomenkielisiä Pietarsaaressa aktiivisuuteen. Passiivisuus ei tuo mitään. Eikä valittaminen vaan yhdessä tekeminen, Koskela patistaa.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 28. lokakuuta kello 23:een asti.