Ovatko Etelä-Suomen maisemat Unesco-leiman arvoisia? Salpausselkä Geopark hakee paikkaa kansainvälisestä verkostosta

Unescon arviointitiimi tutustui Salpausselän maisemiin ja alueen kulttuurikohteisiin. Päätös Unescon Geopark-listalle pääsemisestä julkistetaan ensi keväänä.

Pitkospuut halkovat syksyistä suota.
Salpausselkä Geopark levittäytyy kuuden kunnan alueelle Päijät-Hämeessä.

Unescon kaksihenkinen arviointitiimi matkusti viime päivät Päijät-Hämettä ristiin rastiin minuuttiaikataululla. Ingeborg Kleppin ja Sigurdur Sigursveinsson tehtävä on selvittää, vastaako alue Geopark-verkoston jäsenhakemuksessa kuvailtua, ja raportoida näkemästään Unescon päämajaan Pariisiin.

Toistaiseksi näyttää hyvältä, vaikka mitään virallista veikkausta Unescon listalle pääsemisestä kumpikaan ei voi eikä halua antaa.

– Meillä ei ole lupaa kertoa mitään. Meillä on tiukat määräykset, Sigursveinsson sanoo.

Pelkät maisemat eivät riitä

Unescon Geopark -verkostoon kuuluu tällä hetkellä 169 aluetta eri puolilta maailmaa. Suomesta listalla on neljä kohdetta. Päästäkseen Unescon listalle alueen pitää olla maantieteeltään ja kulttuuriltaan ainutlaatuinen. Alueella toimivien yhteistöjen tulee vaalia sen luontoa ja kulttuuriperintöä sekä edistää kestävää kehitystä.

Päijät-Hämeeseen Unescon status toisi hankkeen puuhanaisen, Salpausselkä Geoparkin toiminnanjohtajan Kati Komulaisen mukaan paitsi kansainvälistä tunnettuutta myös kotimaista arvostusta.

– Se auttaisi myös ymmärtämään, että meillä on täällä jotakin todella arvokasta.

Voit tutustua Salpausselkä Geoparkin kohteisiin tarkeemmin täällä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös: