Hyppää sisältöön

Pohjoiskarjalaiset miehet kestävät elämää huonommin kuin maakunnan naiset

Nyt syntyvillä pohjoiskarjalaisilla vauvoilla on elämää edessään keskimäärin hieman yli 80 vuotta. Naisten ja miesten välinen ero elinajanodotteessa on kuitenkin Suomen suurin.

Elinajanodote vastasyntyneillä on nyt Suomessa lähes 82 vuotta, Pohjois-Karjalassa noin puolitoista vuotta vähemmän. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Pohjoiskarjalaiset miehet näkevät monta vuodenkiertoa vähemmän kuin maakunnassa asuvat naiset.

Vuoden 2017 jälkeen syntyneet pojat elävät keskimäärin hieman yli 77-vuotiaiksi. Miesten elinajanodote on maakunnista lyhin ja liki kaksi vuotta vähemmän kuin koko maassa.

Pohjoiskarjalaisilla tytöillä on edessään huomattavasti pitempi elämä, liki 84 vuotta.

Miesten ja naisten odotettavissa olevan elämän pituudessa on Pohjois-Karjalassa 6,5 vuoden ero, mikä on suurin koko Suomessa.

Harvempi mies juhli 1970-luvulla 70-vuotissynttäreitä

Elinaika on pidentynyt tasaisesti 1970-luvulta asti. Viisikymmentä vuotta sitten - vuonna 1971 - suomalaismiehillä oli edessään elämää noin 66 vuotta, naisilla 74.

Jos verrataan 2000-luvun vaihteessa Pohjois-Karjalassa syntyneitä esimerkiksi viime vuonna syntyneisiin, odotettavissa oleva elo on pidentynyt miehillä keskimäärin lähes viidellä vuodella ja naisilla noin neljällä vuodella.

Kansainvälisesti verrattuna suomalaiset naiset elävät jo lähes yhtä pitkään kuin ruotsalaiset ja norjalaiset kanssasisaret, reilut 84 vuotta.

Miesten elon pituus on Suomessa samaa luokkaa kuin Tanskassa, noin 79 vuotta. Norjalaiset ja ruotsalaiset miehet elävät vuodesta kahteen pitempään.