Etelä-Saimaa: Etelä-Karjalan hoivakodeista tehty lukuisia kanteluita

Kanteluita on tehty sekä Eksoten että yksityisistä hoivakodeista. Osa kanteluista on johtanut huomautuksiin.

Attendon hoivakoti Koski Imatralla on yksi hoivakodeista, joista on tehty kantelu Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Kuva: Juha-Pekka Taskinen/ Yle

Etelä-Karjalassa toimivista hoivakodeista on tehty lukuisia kanteluja aluehallintovirastoon. Kanteluista kertoo Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Kanteluja on tehty sekä Eksoten hoivakodeista että yksityisistä hoivakodeista. Iso osa kanteluista koskee hoitajamitoitusta eli asukamääriin nähden liian pieniä hoitajamääriä.

Myös henkilökunnan epäasiallinen käytös asukkaita tai omaisia kohtaan on aiheuttanut kanteluja.

Hoitajamitoitukset pyritään saamaan lain vaatimalle tasolle muun muassa kouluttamalla henkilökuntaa oppisopimuksilla yhdessä ammattiopisto Sampon kanssa sekä jakamalla tehtäviä siten, että hoitajilta vapautuu aikaa potilastyöhön.

– Olemme tehneet välittömän ja välillisen työajan erottelua. Eli hoitajat tekevät hoitajan työtä ja esimerkiksi siivousta, puhtautta ja ruokahuoltoa tekevät laitoshuoltajat, sanoo Eksoten toimintakyky- ja hoivapalvelujen johtaja Anu Koivumäki.

Laitoshuoltajien määrää on lisätty

Laitoshuoltajien määrää on hoivakodeissa lisätty. Hoitajapulan selättäminen on hankalaa, sillä hoitajista on pulaa koko Suomessa.

– Pyrimme muilla järjestelyillä välttämään huonoimman vaihtoehdon, joka on asiakaspaikkojen vähentäminen hoitajapulan takia, sanoo Koivumäki.

Laissa määritellyt hoivakotien hoitajamitoitukset ovat samat sekä Eksoten että yksityisille hoitokodeille.

Eksotessa laaditaan parhaillaan selvityksiä aluehallintovirastolle.

Osa kanteluista on johtanut huomautuksiin. Eksoten Hovinpellolla sijaitseva Ortamonpuiston palvelukoti ja Hiessillassa sijaitseva Attendon Helmikoti ovat aluehallintoviraston valvonnassa.