Sosiaali- ja terveysministeri: Pelastusalan ylimmän johdon sitouduttava seksuaalisen häirinnän kitkemiseen

Pelastustoimen ja ensihoidon työntekijät kertoivat Ylelle muun muassa ahdistelusta ja ehdottelusta. Ministeri Hanna Sarkkinen uskoo, että seksuaalisesta häirinnästä vaietaan yhä monella muullakin alalla.

Sarkkinen: Tarvitaan työnjohdon puuttumista
Sarkkinen: Tarvitaan työnjohdon puuttumista

Työsuojelusta vastaava sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) sanoo, että lait yksistään eivät korjaa pelastustoimessa ilmennyttä seksuaalista häirintää, vaan olennaista on, että alan ylin johto sitoutuu tilanteen korjaamiseen aktiivisella johtamisella ja puuttumisella.

Illan A-studiossa pelastusalan seksuaaliseen häirintään kantaa ottanut ministeri sanoi yllättyneensä ilmiön vakavuudesta ja laajuudesta.

– Lait yksistään eivät yhteiskunnallisia epäkohtia korjaa, vaan se vaatii toimeenpanoa ja johtamista.

– Olennaista on, että ylin johto sitoutuu seksuaalisen häirinnän ja epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisemiseen, ja että se viedään läpi organisaation aktiivisella viestinnällä, johtamisella ja puuttumisella, Sarkkinen painotti.

Sarkkinen ei usko, että häirintä koskee ainoastaan pelastusalaa ja korostaa on tärkeätä jatkaa asiasta puhumista avoimesti. Lisäksi hänen mukaansa tarvitaan koulutusta ja tietoa siitä, miten epäasialliseen käytökseen puututaan.

Pelastustoimen ja ensihoidon työntekijät kertoivat aiemmin Ylelle alalla tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Vähättely, ehdottelu ja jopa pornon katselu oli osalle työpaikan arkipäivää.

Sarkkinen tviittasi aiemmin keskiviikkona kutsuvansa pelastusalan edustajat koolle keskustelemaan seksuaalisen häirinnän, ahdistelun ja väkivallan ennaltaehkäisemiseksi. Hän kertoi A-studiossa, että sisäministeri Maria Ohisalon kanssa (vihr.) on tarkoitus katsoa mitä mitä ministeriöt voivat yhdessä tehdä ongelman ratkaisemiseksi.

Juttua muutettu 28.10. 2021 klo 8.10. Jutussa kerrottiin aiemmin, että ministerit katsovat yhdessä lainsäädännön muuttamista, mutta se kuuluu sosiaali- ja terveysministerin vastuulle. Muita keinoja ministerit pohtivat yhdessä.

Aiheesta aiemmin: