Opiskelijan epäillään joutuneen huumatuksi Vaasassa opiskelijajuhlissa – poliisi: "Vaikea todistaa, onko joku huumattu vai ei"

Pohjanmaalla poliisi saa vuosittain vastaavista tapauksista noin kymmenen ilmoitusta, mutta tapausten vahvistaminen on periaatteessa mahdotonta.

Mikael Appelin mukaan ainoa tapa varmistaa, onko joku huumattu, on ottaa verikoe. Sen vuoksi on tärkeää hakeutua nopeasti sairaalahoitoon. Kuva: Ulla Kuivasmäki / Yle

Opiskelijan epäillään joutuneen huumatuksi maanantaina Vaasassa opiskelijajuhlien aikana. Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikko Mikael Appelin mukaan vastaavat tapaukset eivät ole harvinaisia.

– Saamme noin kymmenen ilmoitusta vuodessa, joissa henkilön epäillään joutuneen huumatuksi, Appel toteaa.

Toisaalta on hyvin harvinaista, että poliisille tehdyt ilmoitukset johtavat mihinkään.

– Ilmoittaminen voi tulla liian myöhään. Elimistöön mahdollisesti päässeet aineet on jo poistuneet elimistöstä eikä niistä ole enää merkkejä. Sitten on periaatteessa mahdotonta sanoa, joutuiko ihminen huumatuksi.

Appelin mukaan ainoa tapa varmistaa, onko joku huumattu, on ottaa verikoe. Sen vuoksi on tärkeää hakeutua nopeasti sairaalahoitoon.

– Jos ilmoituksen tekemiseen kuluu päivä tai useita päiviä, niin todennäköisyys kasvaa, että et voit todistaa yhtään mitään.

Appel huomauttaa, että epäillylle huumaukselle voi olla myös muita selityksiä.

– Aina ei tarvitse olla kyse huumaamisesta. Voi olla, että on itse käytetty alkoholia tai huumeita niin, että on joutunut huonoon kuntoon eikä pysty huolehtimaan itsestään.

– Silloin on aina hyvä, että lähellä on ystävä tai tuttava.

Appel uskoo edelleen, että Pohjanmaan yöelämässä on turvallista liikkua.

– Harvoin tapahtuu vastaavia asioita ja kaiken kaikkiaan ei tarvitse huolestua.

Artikkeli on käännetty Yle Österbottenin toimittaja Juho Teirin artikkelista: Studerande misstänks ha drogats på fest i Vasa – polisen: "Svårt att påvisa ifall någon blivit drogad eller inte"

Edit. 28.10. kello 9.26. Yhden opiskelijan epäillään joutuneen huumatuksi, ei useiden, kuten jutussa aiemmin luki.