Yle seurasi tulospäivää: Koneen tulos jäi ennusteista, Ilmarisen sijoitussalkun tuotto yli 10 prosenttiin, Terrafamen liikevaihto kasvoi

Monet yhtiöt julkistivat tänään osavuosikatsauksiaan. Kokosimme tuloksia tähän artikkeliin.

Ilmarisen sijoitukset tuottivat hyvin ja myös yhtiön tulos nousi voitolliseksi. Kuva: Silja Viitala / Yle

Yle seurasi tiiviisti torstain tulospäivää tässä jutussa. Osavuosikatsauksensa julkistivat muun muassa Nokia, Terveystalo, Rovio, Terrafame, Tallink, Ilmarinen ja Kone.

Koneen liikevoitto heikkeni hieman, tilaukset vahvassa kasvussa

Hissiyhtiö Koneen oikaistu liikevoitto laski heinä-syyskuussa 326,5 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 339,8 miljoonasta eurosta. Liikevaihto nousi noin 2,6 miljardiin euroon.

Yhtiön mukaan saadut tilaukset kasvoivat vajaan 15 prosenttia 2,2 miljardiin euroon. Viime vuoden kolmannella neljänneksellä tilausten arvo oli 1,9 miljardia euroa. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna tilaukset kasvoivat lähes 11 prosenttia.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth arvioi, että kysynnän elpyminen jatkui kolmannella vuosineljänneksellä useilla markkinoilla, mikä näkyi saatujen tilausten vahvassa kasvussa.

Korjaus klo 13.16: Toisin kuin otsikossa luki aiemmin, Koneen liikevoitto heikkeni, ei liikevaihto.

Pörssikurssien nousu siivitti Ilmarisen sijoitussalkun tuoton yli 10 prosenttiin

Osakemarkkinoiden vahva kehitys nosti Ilmarisen sijoitussalkun tuoton tammi-syyskuussa 10,5 prosenttiin eli 5,6 miljardiin euroon. Vastaavaan aikaa viime vuonna eläkeyhtiön salkun tuotto oli 1,1 prosenttia.

Yhtiö kertoo, että sen sijoitusten markkina-arvo nousi 58,4 miljardiin euroon, kun vuotta aiemmin luku oli 53,3 miljardia euroa.

Sijoitustoiminnan hyvän tuoton myötä tammi-syyskuun kokonaistulos nousi 2,9 miljardiin euroon. Viime vuonna se oli 0,1 miljardia euroa tappiolla.

Terrafamen liikevaihto kasvoi heinä–syyskuussa, uuden akku­kemikaali­tehtaan käyttö­kustannukset painoivat tulosta

Terrafamen liikevaihto kasvoi, mutta tulos oli edelleen tappioliinen. Kuva: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Kaivosyhtiö Terrafamen liikevaihto nousi heinä-syyskuussa lähes 76,7 miljoonaan euroon, mikä tarkoittaa lähes 24 prosentin nousua viime vuoden vastaavasta ajasta. Yhtiön kolmen kuukauden liiketulos oli 15,7 miljoonaa euroa tappiolla, kun vuotta aiemmin tappio oli 23,1 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan liikevaihto nousi kasvaneiden nikkelitoimitusmäärien sekä korkeamman realisoituneen sinkin hinnan ansiosta.

Käyttökatetta taas rasittivat uuden akkukemikaalitehtaan käyttökustannukset sekä keskeneräisen tuotannon varaston kasvu tilanteessa, jossa nikkelipuolituotteen myynnistä ollaan siirtymässä akkukemikaalien myyntiin.

Tallinkin tulos kasvoi voitolliseksi

Tallink nousi voitolliseksi. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Varustamoyhtiö Tallinkin liiketulos oli kolmannella osavuodella 11,5 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten vastaavalla ajanjaksolla tulos oli -19,7 miljoonaa euroa tappiollinen.

Liikevaihtoa kertyi 171 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten heinä-syyskuussa liikevaihto oli 144 miljoonaa euroa.

Liikevaihdon kasvuun vaikuttivat eniten ravintola- ja myymälämyynti, lipputulot ja laivojen ulosvuokraukset.

Työeläkeyhtiö Elon sijoitukset kasvattivat eläkevarallisuutta 2,4 miljardia euroa

Kuva: Sasha Silvala / YLE

Elon sijoitukset tuottivat tammi-syyskuussa 9,4 prosenttia eli 2,4 miljardia euroa. Sijoitusten markkina-arvo oli syyskuun lopussa 28,3 miljardia euroa. Vakavaraisuusaste oli 126,9 prosenttia ja vakavaraisuuspääoma oli 1,6-kertainen vakavaraisuusrajaan nähden.

– Talousympäristöämme on leimannut aikaisempaa selvästi nopeampi inflaatio ja vahva talouksien elpyminen. Myös Suomen talous on lähtenyt elpymään suhteellisen nopeasti koronan aiheuttamasta taantumasta, mikä on näkynyt asiakkaidemme ilmoittamien palkkasummien kasvuna, toteaa Elon toimitusjohtajana 7. lokakuuta aloittanut Carl Pettersson.

Konecranesin liikevaihdon kasvuvauhtia hillitsi komponenttipula

Konecranesin valmistama konttinosturi Hangon satamassa. Kuva: Konecranes

Nostolaitteita valmistavan Konecranesin saadut tilaukset kasvoivat heinä–syyskuussa vuodentakaisesta 26,2 prosenttia ja liikevaihto 0,7 prosenttia. Yhtiön liikevaihto oli vuoden kolmannella neljänneksellä 773,6 miljoonaa euroa.

Konecranesin oikaistu ebita-tulos heikkeni osavuosijaksolla 77,4 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin vastaava tulos oli 80,1 miljoonaa euroa. Analyytikoiden ennuste oli 80,0 miljoonaa euroa.

Komponenttipula hidasti liikevaihdon kehitystä noin 60 miljoonalla eurolla.

Rovion liikevoitto nousi yli ennusteiden

Kuva: Johanna Talasterä / Yle

Peliyhtiö Rovio Entertainmentin oikaistu liikevoitto nousi 14,3 miljoonaan euroon heinä-syyskuussa, kun se vuotta aiemmin vastaavana aikana oli 12,8 miljoonaa euroa. Konsernin liikevaihto kasvoi runsaat viisi prosenttia 71,4 miljoonaan euroon.

Rovion toimitusjohtaja Alex Pelletier-Normand kertoo tiedotteessa, että vuosineljännestä luonnehtii muun muassa ennätyksellinen pelien liikevaihto sekä tärkeä strateginen kehitys. Games-segmentin liikevaihto kasvoi 6,9 prosenttia. Vertailukelpoisin valuuttakurssein pelien liikevaihto kasvoi 7,5 prosenttia.

Terveystalon liikevaihto kasvoi

Terveystalo ylitti tulosodotuksensa. Kuva: Mia Sivula / Yle

Terveyspalveluyhtiö Terveystalon liikevaihto kasvoi analyytikoiden ennustetta enemmän.

Oikaistu liiketulos kasvoi heinä–syyskuussa 23,6 miljoonaan euroon. Vara Researchin keräämä kuuden analyytikon konsensusennuste odotti oikaistun liiketuloksen olleen heinä–syyskuussa 23,0 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 23,4 miljoonaa. Ennusteet vaihtelivat 19,8 ja 25,2 miljoonan välillä.

Liikevaihto kasvoi 273,1 miljoonaan euroon. Analyytikot ennakoivat sen kasvaneen 262,1 miljoonaan euroon viime vuoden 240,2 miljoonasta. Ennustehaarukka on 253,0–270,0 miljoonaa euroa.

Nokian liiketulokseen suuri harppaus

Teknologiainvestoinnit ja voimakas kysyntä nostivat Nokian tulosta heinä-syyskuun jaksolla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Verkkolaitevalmistaja Nokian heinä-syyskuun vertailukelpoinen liikevoitto nousi 633 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 486 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi kaksi prosenttia 5,4 miljardiin euroon.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoo tiedotteessa, että tuloksen tekoa kirittivät kasvaneet teknologiainvestoinnit ja voimakas kysyntä. Yhtiön liikevaihto kasvoi vahvasti Verkkoinfrastruktuuri- sekä Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmissä.

– Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen tähänastiseen vahvaan taloudelliseen tulokseemme vuonna 2021. Arvioimme edelleen kausivaihtelun olevan tänä vuonna aiempaa vähäisempää ja vahvistamme taloudelliset näkymämme vuodelle 2021, Lundmark jatkaa.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23.00 saakka.

Lue myös: