Naposteletko herkkuja tai jojoileeko painosi? Moni kärsii ruokariippuvuudesta, mutta diagnoosia ei ole

Hallitsemattomasta syömisestä toipumiseen tarvitaan tietoa muun muassa syömisen psykologisista tekijöistä ja ravitsemuksesta. Liikasyömisen taustalla voi olla pahaa oloa, jota halutaan poistaa syömisellä.

Mikko on hakenut apua ja tukea muun muassa syömisen hallintaan. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Itä-Suomessa asuva Mikko on kokenut ongelmia syömisen hallinnassa kouluajoista lähtien.

Aihe on arkaluontoinen, joten kerromme Mikosta vain etunimen, emmekä kerro hänen kotipaikkaansa.

– Ongelmina olivat aterioiden pitkä väli ja liian suuret annoskoot. Myös koulukiusaaminen yläasteella ja ammattikoulussa oli yhtenä taustatekijänä, miksi ruuasta tuli niin tärkeä, kertoo Mikko.

Lisäksi Mikon perhetausta, ammattiopintojen aikainen yksinäisyys ja työelämän kuormitus ovat vääristäneet syömistä.

– Olin yksin 200 kilometrin päässä kotoa, kun kävin ammattikoulua. Tuli käytyä usein kaupassa ja ostettua liikaa syötävää, kertoo Mikko.

Mikko halusi selvittää syitä, jotka ovat johtaneet syömisen ongelmiin.

– Noin pari vuotta sitten oli ruokariippuvuushanke, ja sattuman kautta löysin mukaan vertaistukiryhmiin. Sen jälkeen tuli jatkona Ähky-hanke (siirryt toiseen palveluun), hän kertoo.

Mikko kertoo, että on viimeisten vuosien aikana ehtinyt pohtia paljon ruokaan ja syömiseen liittyviä asioita. Hän kokee omien ajatusmalliensa muuttuneen.

– Edistystä on tapahtunut aika paljon verrattuna parin vuoden takaiseen. Itselleni tärkeintä on ollut säännöllinen päivärytmi ja myös päiväsisällön mielekkyys, sanoo Mikko.

Mikko kertoo saaneensa apua ja tukea syömiseen liittyvistä vertaisryhmistä ja verkkotehtävistä. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Naiset ovat enemmistönä vertaisryhmissä, myös miehet hakevat apua

Hallitsemattomasta syömisestä toipumiseen tarvitaan tietoa muun muassa syömisen psykologisista tekijöistä ja ravitsemuksesta.

– Ravitsemukseen liittyy muun muassa se, että syödään monipuolisesti, säännöllisesti ja riittävästi. Monella on kokemusta erilaisista dieeteistä. Myös psykologiset tekijät ovat tärkeitä toipumisessa, kertoo projektiasiantuntija Suvi Björkqvist Ähky-hankkeesta.

Liikasyömisen taustalla on usein pahaa oloa, jota halutaan poistaa syömisellä tai napostelemalla vaikka herkkuja.

– Taustatekjöinä syömisen hallitsemattomuudessa ovat esimerkiksi traumat, häpeä ja tukahdetut tunteet. Suosittelemme ryhmätoiminnan ohella terapiaa, jos ihminen kokee sitä tarvitsevansa, sanoo Björkqvist.

Hänen mukaansa keski-ikäiset naiset ovat selvänä enemmistönä avun ja tuen hakemisessa. Myös miehiä on mukana toiminnassa.

– Kursseillamme on henkilöitä, jotka tunnistavat syömisen haasteita, ja he tunnistavat myös muita riippuvuuksia esimerkiksi alkoholin suhteen, kertoo Björkqvist.

Riippuvuus voi siirtyä alkoholista ruokaan

Hallitsemattomaan syömiseen kuuluvat muun muassa ahmiminen, jatkuva napostelu, painon jojoilu lihomisen ja laihduttamisen välillä tai tunnesyöminen. ValtakunnallinenÄhky-hanke tarjoaa apua kaikkiin näistä.

Kaikki ilmiöt kuuluvat hallitsemattomaan syömiseen, johon apua ja tukea tarjoaa esimerkiksi valtakunnallinen Ähky-hanke.

– Puhumme myös ruokaan ja syömiseen liittyvästä riippuvuudesta, jonka moni tunnistaa, kertoo Björkqvist Ähky-hankkeesta.

Virallista diagnoosia ei ole ja terveydenhuollossa kaivataan lisää tietoa ilmiön tunnistettavuuden parantamiseksi.

– Toimintaamme hakeudutaan, kun ihminen itse tunnistaa oireet. Olemme myös kouluttaneet ammattilaisia, jotta ihmisiä ohjattaisiin avun piiriin, sanoo Björkqvist.

Ihminen voi olla parantunut alkoholiriippuvuudesta, mutta jäänyt kiinni ruokariippuvuuteen.

– Kursseillamme on henkilöitä, jotka tunnistavat syömisen haasteita, ja he tunnistavat myös muita riippuvuuksia esimerkiksi alkoholin suhteen, kertoo Björkqvist.

Björkqvistin mukaan verkkokursseille tulijoita on enemmän kuin ryhmiin voidaan ihmisiä ottaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta tässä perjantaihin 29.10. kello 23 saakka.

Lue myös: