Hyppää sisältöön

Kymenlaaksoon tulee ensisuoja niille, jotka muuten jäisivät taivasalle – johtajaylilääkäri: "Ettei tulisi näitä telttametsätapauksia"

Kymenlaaksossa ei ole tällä hetkellä ensisuojaa, johon asunnottomat voisivat mennä yöksi. Uuden kokeilun tarkoituksena on selvittää, miten suuri tarve ensisuojapalvelulle on.

Kouvolassa asui kesällä teltassa huumeriippuvainen asunnoton mies, jolle ei löytynyt sopivaa palvelua Kymsoten valikoimasta. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kymsote aloittaa ensisuojapalvelun kokeilun Kouvolassa.

Pilotin tarkoituksena on antaa lyhytaikainen ja äkillinen yöpaikka asunnottomille, joiden yöpymistä ei voida järjestää majoitusliikkeessä. Kymsoten hallitus päätti asiasta torstaina.

Asiakkailleen maksuttoman palvelun järjestää A-klinikka Kouvolan selviämisaseman yhteydessä sijaitsevassa tilassa, johon on järjestetty kaksi yhden hengen huonetta. Huoneen lisäksi asunnottomalle tarjotaan peseytymismahdollisuus ja aamupala. Palvelun vuorokausihinta kokeilujakson aikana on 195 euroa käytetyiltä vuorokausilta.

Myös päihtynyt saa apua

Ensisuojatoimintaa on suunniteltu kokeiltavan pilottijaksolla joulukuun alusta ensi vuoden toukokuun loppuun. Palvelu on avoinna päivittäin iltakahdeksasta aamuyhdeksään.

Yöpaikkaa tarvitseva voi hakeutua palveluun itse tai ohjattuna esimerkiksi aikuissosiaalityön tai sosiaali- ja kriisipäivystyksen kautta. Palvelu on päihteetön, ja jos yösijaa tarvitseva on päihtynyt, hänet ohjataan selviämisaseman palveluihin samaan rakennukseen.

– Nimenomaan kyse on siitä, ettei tulisi näitä metsätelttatapauksia siksi, ettei olisi palvelua. Silloin ei katsota sitä, missä kunnossa on, mutta tarkoitus on ohjata toipumaan ja kuntoutumaan päihdeongelmasta, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Vastaus vaikeisiin tilanteisiin

Kymenlaakson alueella oleilevien kodittomien määrästä ei ole virallista tietoa. Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskuksen kunnilta pyytämien tietojen mukaan Kymenlaaksossa oli viime vuonna yhteensä 54 asunnotonta Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa. Valtaosa heistä vietti aikaansa Kouvolassa.

Kokeilun aikana on tarkoitus myös saada selville tietoa ensisuojan tarpeesta ja siitä, millaisia palveluita suojaan hakeutuvat tarvitsevat.

Tällä hetkellä Kymsoten alueella ei ole paikkaa, johon asunnottomat voisivat mennä yöksi. Sosiaali- ja kriisipäivystys järjestää akuutisti asunnottomille hätämajoituksen majoitusliikkeistä, mutta yöpaikkaa ei ole ollut tarjolla esimerkiksi päihderiippuvaisille. Jatkotoimenpiteet ensisuojan toiminnasta suunnitellaan pilotin kokemusten perusteella.