Hallitus otti aikalisän: Nykyisiä ravintolarajoituksia jatketaan marraskuun puoliväliin osassa maata

Ravintolarajoitusten jatkamista perustellaan sillä, että tällä hetkellä rokotuskattavuus ei ole vielä tavoitetasolla. Myös koronaan sairastuneet rokottamattomat kuormittavat pahoin erikoissairaanhoitoa.

Pahimpien korona-alueiden yökerhot ovat voineet pitää ovensa auki käyttämällä koronapassia. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hallitus on päättänyt, että nykyiset ravintolarajoitukset jatkuvat marraskuun puoliväliin.

Ravintolarajoituksia jatketaan pahimmilla epidemia-alueilla eli leviämisvaiheen alueilla (siirryt toiseen palveluun) 31. lokakuuta alkaen.

Rajoitukset koskevat Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Uudenmaan maakuntia.

Näissä maakunnissa alkoholin anniskelu on sallittu kello 24 asti ja ravintolat voivat olla auki kello yhteen yöllä.

Yökerhoissa, baareissa ja pubeissa eli alkoholiravintoloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista sekä sisällä että ulkona. Ruokaravintoloihin ja kahviloihin voi ottaa 75 prosenttia normaalista asiakasmäärästä.

Kaikilla asiakkailla tulee olla sisällä oma istumapaikka.

Pahimpien korona-alueiden ravintolat voivat välttää rajoitukset aukiolo- ja anniskeluaikoihin sekä asiakasmääriin käyttämällä koronapassia.

Hetken aikalisä, jonka aikana mietitään jatkoa

Ravintolarajoitukset mahdollistavan asetuksen voimassaolo oli päättymässä lokakuun lopussa. Ylen tietojen mukaan hallitus otti päätöksissä tuumaustauon jatkamalla asetuksen voimassaoloa parilla viikolla.

Ravintolarajoitusten jatkamista perustellaan sillä, että tällä hetkellä rokotuskattavuus ei ole vielä tavoitellulla tasolla. Myös koronaan sairastuneet rokottamattomat kuormittavat pahoin erikoissairaanhoitoa.

Hallituspuolueet ovat pohtineet ravintolarajoitusten siirtämistä aluehallintovirastojen ja paikallisten viranomaisten vastuulle. Tällä hetkellä ollaan kuitenkin sitä mieltä, että ne säilyisivät hallituksen käsissä myös jatkossa.

STM suunnittelee koronapassin käytön jatkamista ja laajentamista vuoden vaihteen jälkeen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hallitus on aiemmin luvannut luopua koronarajoituksista, kun 80 prosentin rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneiden joukossa saavutetaan.

THL:n arvion mukaan tämä 80 prosentin rokotuskattavuus saavutetaan marraskuun alkupuolella eli ensi viikolla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että uusia rajoitustoimia ei ole suunnitteilla. Marin täsmensi keskiviikkona STT:lle (siirryt toiseen palveluun), että rajoitusten jatkaminen on toinen kysymys.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on suosittanut ravintolarajoitusten jatkamista.

Ravintolarajoitukset ovat myös sidoksissa koronapassiin ja sen voimassaoloon, koska passi on vaihtoehto rajoitusten noudattamiselle. Sosiaali- ja terveysministeriö suunnittelee koronapassin käytön laajentamista ja jatkamista vuodenvaihteen jälkeen.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23 asti.

Lue lisää: