Jalkapallopelissä rasistisesti huudelleelle katsojalle sakkoja – tuomittiin ihonväriin ja etniseen alkuperään takertuvista solvauksista

Kouvolassa toissa kesänä pelatussa harrastesarjan jalkapallo-ottelussa oli paikalla 40 ihmistä. Huutelua läheltä seurannut toinen katsoja teki huutelusta rikosilmoituksen poliisille.

Rasistinen huutelu jalkapallon harrastesarjan ottelussa Kouvolassa johti tuomioon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Arkistokuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Jalkapallokatsomosta rasistisia kommentteja huudellut katsoja on tuomittu sakkoihin.

25-vuotias mies tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeus katsoi, että tuomittu syyllistyi panettelemaan ja solvaamaan muita ihmisiä ihonvärin ja etnisen alkuperän perusteella. Hän joutuu maksamaan 40 päiväsakkoa eli lähes 1300 euroa.

Harrastesarjan jalkapallo-ottelu pelattiin Sarkolan jalkapallokentällä Kouvolassa toissa kesänä. Ottelu pelattiin paikallisten joukkueiden Bar Jokerin ja Kouvolan Lakujen välillä. Huutelu kohdistui monikulttuurikeskus Saagan maahanmuuttajataustaiseen joukkueeseen Kouvolan Lakuihin.

Paikalla ottelussa oli noin 40 ihmistä. Käräjäoikeus katsoi, että huutelu kentällä olleille pelaajille ja muulle yleisölle on ollut laajaa, eikä se rajoittunut vain keskusteluun oman ystäväpiirin kesken. Huutelu alkoi ottelun alkaessa ja kesti ottelun ajan, eli noin tunnin.

Käräjäoikeus katsoi, että kyse oli täydellisestä ylilyönnistä, eikä solvaavia mielipiteitä voida pitää urheiluottelun ja oman joukkueen kannustamisen varjollakaan hyväksyttävinä.

Käytetyt ilmaisut ovat olleet ihmisarvoa alentavia ja niissä on kannustettu väkivaltaan.