Koirien omat päiväkodit ovat lyöneet läpi jo monessa kaupungissa – "Inhimillistäminen on rantautunut Suomeen", arvioi kulutustutkija

Lemmikkieläimiin käytetään vuosittain useita satoja miljoonia euroja. Summa on kasvanut viime vuosien aikana ja palveluita on tullut lisää. Monilla paikkakunnilla toimii muun muassa koirien päiväkoteja ja -hoitoloita.

Monirotuinen Elvis on päiväkodin vakiasiakkaita. Kuva: Jarkko Heikkinen/ Yle

Vaasalaisessa päiväkodissa on perjantai-aamuna vilskettä. Nyt astuu sisään Aksu, joka välittömästi viilettää kaverinsa Miskan luokse.

– Sinne meni niin kuin kotiinsa, naurahtaa Aksun omistaja Heikki Seppälä.

Kultainennoutaja Aksu käy pari kertaa viikossa Doggiksessa eli koirien päiväkodissa. Ja tämä vaan siksi, että Aksu saa tavata kavereitaan ja purkaa energiaansa.

Koirat ovat laumaeläimiä, eivätkä viihdy yksin pitkiä aikoja. Pitkästynyt koira voi haukkua ja häiritä naapureita, jolloin koirapäiväkoti on yksi ratkaisu.

Bongaa Aksu ja Miska ja Elvis ja seuraa aamuhetkeä koirapäiväkodissa:

Tiesitkö, että koirillekin on päiväkoteja?

Koirien omat päiväkodit alkavat olla Suomessa jo tuttu juttu, ja niitä löytää jo monista pienemmistäkin kaupungeista. Mutta mistä ilmiössä on kyse?

Inhimillistäminen näkyy yhä enemmän

Eläinten omistajat satsaavat yhä enemmän rahaa lemmikkeihinsä. Ihmiset myös tekevät yhä useammin päätöksiä lemmikkiensä hyvinvoinnin ehdoilla.

Dosentti Henna Syrjälä Vaasan yliopistosta on tutkinut ihmisen ja lemmikin yhteiseloa kuluttamisen näkökulmasta.

Syrjälä sanoo huomanneensa muun muassa monessa keskustelussa, miten lemmikkien omistajat kertovat satsaavansa lemmikkien hyvinvointipalveluihin jopa enemmän kuin omiinsa.

Havaintoa tukevat Tilastokeskuksen tiedot lemmikkieläimille hankituista palveluista: lemmikkieläimille tarjottuja palveluja sekä eläinlääkäripalveluja kulutettiin Suomessa viime vuonna 362 miljoonalla eurolla. Kulutus on kasvanut tasaisesti.

Myös lemmikkieläintuotteisiin käytetään enemmän rahaa kuin ennen. Siinä missä vuonna 2017 tuotteisiin käytettiin 484 miljoonaa euroa, vuonna 2020 summa oli jo 519 miljoonaa.

Vesper viihtyy päiväkodissa. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Inhimillistäminen rantautui Suomeen

Lemmikeille tarjottavien palveluiden taustalla on monitahoisia ja -tasoisia syitä. Syrjälän mukaan tunnistettavissa on muun muassa trendiksi luokiteltava hyvinvointibuumi, ja se heijastuu myös lemmikkeihin liittyvään kulutukseen.

Inhimillistämiseen liittyy monien mielissä negatiivinen kaiku, mutta esimerkiksi koirien päiväkotien kohdalla se tarkoittaa sitä, että lemmikkiä katsotaan ihmismaailman käytänteiden kautta.

– Inhimillistäminen on rantautunut yhä enemmän Suomeen. Päiväkotipalvelu lähtee juuri tästä ihmisten maailmasta. Koiran vieminen päiväkotiin voidaan kokea samanlaisena käytäntönä kuin ihmislapsen vieminen päiväkotiin, sanoo Syrjälä.

Vaikka koirille tarkoitetut päiväkodit tulevat ihmisten maailmasta, niiden toiminnallisissa ratkaisuissa toisaalta painotetaan koiran lajityypillistä toimintaa.

– Tuetaan koiran mahdollisuuksia koiramaiseen toimintaan. Arvostetaan koiraa koirana, kertoo Syrjälä.

Parhaimmillaan koirapäiväkoti tukee eläimen hyvinvointia muun muassa tarjoamalla sosiaalista vuorovaikutusta muiden koirien kanssa.

Syrjälän mukaan kiinnostavaa on se, että kumpi oikeastaan on varsinainen kuluttaja. Onko se omistaja vai koira?

Omistajalla on tarve saada lemmikkinsä turvalliseen paikkaan päivähoitoon, vaikkapa pitkien työpäivien ajaksi ja toisaalta koira saa touhuta ja elää koiran elämää muiden koirien kanssa päiväkodissa.

"Oot sä hullu"

Päiväkodin omistaja Pia Blomqvist on pitänyt päiväkotia viitisen vuotta. Koirien omistajien tietoisuus mahdollisuudesta on koko ajan kasvanut, ja vaikka koronatilanne vähensikin asiakasmäärää, ollaan taas palaamassa normaaliin.

– Eilen oli kolme koiraa tutustumassa, että sopiiko joukkoon. Kiinnostus on taas kasvanut, kertoo Blomqvist.

Pia Blomqvist on pitänyt koirien päiväkotia viitisen vuotta. Kuva: Jarkko Heikkinen /Yle

Tänään koiria on paikalla seitsemän ja Blomqvistin omat kaksi kaniinimäyräkoiraa ovat myös mukana. Tämä määrä alkaa lähestyä maksimia.

– Keskimäärin kymmenen koiraa kerrallaan. Jos on isoja koiria niin sitten viisi.

Koiria pystytään jakamaan omiin aitauksiin, jolloin kaikki paikalla olevat koirat eivät ole samassa tilassa. Koirien kanssa käydään päivittäin lenkeillä.

Blomqvist kertoo, että kun hän aloitti koirien päiväkotitoiminnan, oli suhtautuminen epäuskoinen.

– Oot sä hullu, ettei kukaan tuo koiria päivähoitoon! Mutta kyllä niitä vaan tuodaan, ja se on siksi, että kun koirat ovat perheenjäseniä niin niille halutaan hyvää.

Kauhajoella toimivan eläinhoitolan perustaja Tarja Tapanainen kertoo, että kissaa täytyy silittää kolmesti päivässä, ettei se masennu. Yle vieraili syysloman aikaan lemmikkien lomanviettopaikassa. Kuuntele audiojuttu alta.

Elänhoitolassa pitää kiirettä - "Kissaa pitää silittää kolme kertaa päivässä, ettei se masennu". Toimittajana Pauliina Jaakkola.

Lue myös:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun lauantaihin 30.10. kello 23 saakka.

2.11.2021 Artikkelia tarkennettu dosentti Henna Syrjälän kommenteilla inhimillistämisnäkökulmaan liittyen