Moskovassa alkoi tiukin koronasulku yli vuoteen – Venäjällä kirjattiin jälleen ennätysmäärä koronatartuntoja ja -kuolemia

Vain välttämättömiä tavaroita myyvät kaupat saavat olla auki. Kommersant-lehden mukaan Kreml kaavailee uutta informaatiokampanjaa rokotuksista.

Moskovassa alkoi  torstaina uusi  koronasulku
Moskovassa alkoi torstaina uusi koronasulku

Moskovassa tulivat torstaina voimaan tiukimmat koronarajoitukset sitten viime vuoden kesän.

Välttämättömiä tuotteita kuten lääkkeitä ja ruokaa myyvät liikkeet saavat olla auki. Koulut ja päiväkodit suljetaan.

Vuonna 2020 sulkutoimet olivat tiukemmat, sillä moskovalaisia ei nyt vaadita pysyttelemään neljän seinän sisällä.

– Uskon, että se tietenkin auttaa. Ensinnäkin se erottaa ihmisiä, estää heitä kokoontumasta yhteen paikkaan, Ljubov Matšehina sanoi uutistoimisto Reutersille.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että se ei muuta mitään. Ehkä se hidastaa leviämistä hieman, mutta tosiasiassa niin kauan kun ei ole laumaimmuniteettia, se on kaikki hölynpölyä. En usko, että se toimii, moskovalainen Mihail sanoi

Torstaina myös Moskovan, Kaliningradin, Rostovin ja Smolenskin oblasteissa eli alueilla alkoivat sulkupäivät. Yritysten, kauppakeskusten ja huvipaikkojen toimintaa rajoitetaan. Hakassian tasavallassa Etelä-Siperiassa on julistettu öinen ulkonaliikkumiskielto.

Lauantaina koko Venäjällä alkaa viikon mittainen palkallinen vapaa, joka kestää ensi viikon sunnuntaihin.

Kotiin eristäytymisen sijaan monet venäläiset ovat päättäneet, että nyt on erinomainen hetki lentää rantalomille.

Mustanmeren lomakohteen Sotšin pormestari on varoittanut suuresta turistiryntäyksestä ja Turkkiin ja Egyptiin suuntautuvien lentojen kysyntä on noussut kattoon.

Joka tapauksessa viimeaikaiset toimet kertovat siitä, että tilanne on alkanut huolettaa vallanpitäjiä.

Synkät ennätykset jatkuvat

Torstaina raportoitiin jälleen ennätyslukuja: 1 159 koronakuolemaa, mikä on eniten pandemian aikana, ja ensi kertaa yli 40 000 tartuntaa vuorokaudessa.

Venäjällä on pandemian aikana tilastoitu lähes 8,4 miljoonaa koronatartuntaa ja yli 235 000 kuolemaa.

Monet asiantuntijat katsovat, että viranomaiset ovat antaneet liian sievistellyn kuvan tilanteesta.

Valtiollisen tilastoviraston Rosstatin tilastot viittaavat siihen, että koronavirus on voinut aiheuttaa yli 400 000 kuolemaa.

Gallup: Kolme neljästä ei aio ottaa rokotetta

Kreml syyttää ongelmista kansalaisten rokote-epäröintiä. Venäjällä vasta 32 prosenttia koko väestöstä ja 41 prosenttia aikuisista on saanut täydet rokotukset, kertoo Gogov-sivusto.

Gallup-mittauslaitoksen tekemän kyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan kolme neljästä rokottamattomasta venäläisestä ei aio ottaa rokotusta.

Epäröinti ei rajoitu pelkästään tavallisiin kansalaisiin. Venäjän parlamentin alahuoneessa duumassa puhemies Vjatšeslav Volodin esitti, että rokottamattomia kansanedustajia vaaditaan ottamaan rokote tai menemään etätöihin.

– Kuvitelkaa seurauksia maalle, jos parlamentti lakkaa työskentelemästä, Volodin sanoi.

– Joka päivä näemme, miten kollegoitamme päätyy sairaalavuoteisiin.

Kommersant: Kreml valmistelee uutta kampanjaa

Kommersant-sanomalehti kertoi (siirryt toiseen palveluun), että Kreml suunnittelee uutta informaatiokampanjaa saadakseen kansalaiset ottamaan rokotuksia.

Edellinen on todettu tehottomaksi, koska se keskittyi liikaa Moskovaan eikä kiinnittänyt riittävästi huomiota Venäjän muihin alueisiin ja agitaatio oli liian aggressiivista ja kielteistä, lehti kertoo.

Vapaaehtoiset ja asiantuntijat suosittelivat pyöreän pöydän keskustelussa, että kampanjassa pitäisi korostaa rokotusten ja rajoitusten purun yhteyttä.

Presidentin edustaja Dmitri Peskov puolestaan kiisti tiukasti (siirryt toiseen palveluun), että informaatiokampanjaa oltaisiin laukaisemassa uudestaan liikkeelle.

Lue lisää: