Asuntojen hintojen nousu tasottui vuoden kolmennella neljänneksellä

Asuntokauppoja ei tehty aivan yhtä kiivaalla tahdilla kuin alkuvuodesta.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu tasoittui vuoden kolmannella neljänneksellä. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu tasoittui vuoden kolmannella neljänneksellä vuoden edellisiin neljänneksiin verrattuna, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot.

Viime vuoteen verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat kuitenkin nousivat 4,1 prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä.

Maakunnista hinnat nousivat eniten Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla. Hinnat laskivat eniten Pohjois-Karjalassa, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Karjalassa.

Suurimmissa kaupungeissa heinä-syyskuun hinnat kasvoivat viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 5,6 prosenttia viime vuodesta, vaikka laskivatkin hieman tämän vuoden toiseen neljännekseen verrattuna.

Asuntokauppoja tehtiin kiinteistönvälittäjien kautta kolmannella neljänneksellä viisi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin ja seitsemän prosenttia enemmän kuin toissa vuonna. Kasvu oli kuitenkin pienempää kuin tämän vuoden aiempina neljänneksinä.

– Kaupankäynti tasaantui etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin kauppoja saman verran kuin kolmannella neljänneksellä vuosi sitten, Tilastokeskuksen Elina Vuorio kertoo.

Alueellinen eriytyminen näkyy yhä

Pidemmällä aikavälillä eli vuoteen 2015 verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet vain Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Muissa maakunnissa hinnat ovat laskeneet.

– Vaikka poikkeusaika on tuonut piristystä alueellisiin asuntomarkkinoihin, hintakehityksen alueellinen eriytyminen on yhä ajankohtaista, Vuorio sanoo.

Alueelliset erot ovat kuitenkin huomattavia myös maakuntien sisällä.

Esimerkiksi maakuntakeskusten keskustojen hintakehitys poikkeaa huomattavasti kauempana keskustasta olevista alueista.

Vanhojen osakeasuntojen hintatilasto perustuu Verohallinnon huoneistotietoihin.

Lue myös: