Hyppää sisältöön

Turun varhaiskasvatus kärsii henkilöstöpulasta – neljännes varhaiskasvatusopettajista ei täytä kelpoisuusehtoja

Turun kaupunki kertoo tiedotteessaan, että kaupungin päiväkodeissa neljännes eli 25 prosenttia varhaiskasvatuksen opettajista ei täytä kelpoisuusehtoja. Lisäksi sijaisista on jatkuva pula.

Turku suunnittelee päiväkodeilleen keskitettyä sijaisjärjestelyä. Arkistokuva. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Turun kaupunki kärsii monen muun kunnan ja kaupungin tapaan varhaiskasvatuksessa henkilökuntapulasta.

Turun kaupunki kertoo tiedotteessaan, että kaupungin päiväkodeissa neljännes eli 25 prosenttia varhaiskasvatuksen opettajista ei täytä kelpoisuusehtoja. Toisaalta Turku kertoo, että tilanne ei ole niin huono kuin pääkaupunkiseudulla. Yle uutisoi alkuviikolla Helsingin varhaiskasvatusongelmista

Erityisesti pulaa on varhaiskasvatuksen opettajista ja erityisopettajista, lisäksi sijaisten saatavuus on tällä hetkellä heikkoa.

– Kannan huolta henkilöstön jaksamisesta jatkuvan henkilöstöpulan keskellä. Tarvitsemme ratkaisuja pidemmällä tähtäimellä ja koulutusmäärien pikaista lisäämistä, sanoo tiedotteessa varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja Vesa Kulmala.

Kaupungin mukaan nyt suunnitellaan varahenkilöiden lisäämistä ja keskitettyä sijaisjärjestelyä, jolla tilanteeseen saataisiin helpotusta. Turku kertoo, että kaupungin pormestariohjelmaan on lisäksi sisällytetty varhaiskasvatushenkilöstön täydennyskouluttamiseen liittyvä selvitys.

Suomessa tuli voimaan elokuun alussa uusi varhaiskasvatuslaki, joka määrittää tarkasti henkilöstön määrän päiväkodissa. Laki velvoittaa kuntaa tai yksityistä päiväkotia huolehtimaan, että varhaiskasvatuksessa on tarpeeksi eri kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilöstöä.

Lue lisää: