Komissaari Jutta Urpilainen Ykkösaamussa: Mitä haluat kysyä?

EU:n suuria pulmia ovat sosiaalinen ilmastorahasto, omat taloussäännöt ja pari demokratiaa murentavaa jäsenvaltiota. Helppoa ei ole yhteistyö Afrikassakaan. Ykkösaamun vieraana on EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd.).

TV1:n Ykkösaamun vieraana lauantaina klo 10.05 on komissaari Jutta Urpilainen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Sudanissa puhkesi vallankumous. Miten EU toimii, jotta tilanne ei kärjisty entisestään? Kenen kanssa EU toimii, kun vallassa ovat nyt kenraalit?

Elokuussa vuonna 2019 Sudaniin solmittiin rauha, jota oli allekirjoittamassa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) silloisen EU-puheenjohtajamaan Suomen ulkoministerinä. Miksi rauha kesti vain runsaat kaksi vuotta?

Vajaat kaksi vuotta maailma on elänyt koronaviruksen aiheuttaman Covid 19-taudin kanssa. Rokotteet auttavat pandemian hillinnässä, mutta miljardin asukkaan Afrikassa rokotteita ei riitä kaikille. Millainen rokotustilanne eri puolilla Afrikkaa nyt on?

Puola nousi jälleen keskiviikkona uutisaiheeksi. Maa on pitkään uhmannut EU:n oikeusvaltioperiaatetta ja murtanut oman oikeusvaltionsa toimivuutta. EU-tuomioistuin määräsi keskiviikkona Puolan maksamaan miljoona euroa sakkoa päivässä oikeusvaltiorikkomuksista. Mitä komissio nyt odottaa Puolalta?

Onko Suomenkin ylin auktoriteetti Luxemburgissa toimiva EU:n tuomioistuin eduskunnan sijaan?

TV1:n Ykkösaamun vieraana lauantaina 30.10. klo 10.05 alkaen onEU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen. Pirjo Auvinen haastattelee.

Urpilaiselle voi lähettää kysymyksiä osoitteella tv1.ykkosaamu@yle.fi tai alla olevalla lomakkeella.