Hyppää sisältöön

Biden saapui Roomaan G20-kokoukseen – toivottu poliittinen sopu kotikentillä ennen Euroopan-matkaa jäi haaveeksi

Bidenin hallinnon käsiä sitovat poliittiset riidat presidentin omassa puolueessa.

Presidentti Joe Biden vaimonsa Jill Bidenin kanssa ennen Italiaan G20-kokoukseen lähtöä. Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on saapunut Roomaan suurten G20-teollisuusmaiden kokousta varten. Toive kotimaan poliittisilla kentillä saavutettavasta sovusta ennen matkaa jäi haaveeksi, vaikka presidentti ehtikin jo julistaa sovun syntymistä puheessa.

Kiistassa on kyse reiluun 1 750 tuhanteen miljardiin dollariin neuvotellusta kansallisesta tukipaketista, johon demokraattipuolueen vasemmistosiipi ei ole tyytyväinen. Niin sanotut edistysmieliset ilmoittivat pian Bidenin Valkoisen talon puheen jälkeen, ettei sopua ole vielä saavutettu.

Edes pienemmästä, mutta silti massiivisesta infrastruktuuripaketista ei päästy sopimaan. Kongressin edustajainhuone ei äänestäkään tänään biljoonan dollarin eli tuhannen miljardin paketista, joka oli jo saanut senaatin hyväksynnän. Demokraattien vasen laita ei hyväksynyt infrastruktuuripaketista äänestämistä ennen kuin laajemmasta tukipaketista on päästy sopuun.

Biden tapaa Roomassa muun muassa paavin

Roomassa Biden tapaa muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Yhdysvallat solmi AUKUS-puolustusliittouman Australian ja Britannian kanssa. Seurauksena Australia perui rahakkaan sukellusvenekaupan Ranskan kanssa ja päätti sen sijaan rakentaa ydinsukellusveneitä Yhdysvaltain avustuksella.

Tempaus johti vakavaan diplomaattiseen kriisiin Ranskan ja Yhdysvaltojen välillä. Kiista kiristi maiden välejä niin, että Ranska kutsui myös suurlähettiläänsä Yhdysvalloista kotiin hetkeksi.

Hartaana katolisena tunnettu Biden tapaa Roomassa myös paavin. Euroopassa hän osallistuu G20-kokouksen jälkeen myös Glasgow'n ilmastokokoukseen.