Kokeilu maksuttomasta ehkäisystä nuorille Pohjois-Karjalassa on lähtenyt pirteästi käyntiin - kysyntää ollut erityisesti hormonikierukoille

Siun soten alueella aloitettiin syyskuussa kokeilu, jossa 20-vuotiaille ja sitä nuoremmille tarjotaan maksuton hormonaalinen ehkäisy. Erityisesti pitkäkestoiset valmisteet ovat olleet nuorten suosiossa.

Hormonaalisista ehkäisyvalmisteista nuoria on kiinnostanut erityisesti hormonikierukka. Kuva: Paula Collin / Yle

Syyskuun lopulla alkanut kokeilu maksuttomasta ehkäisystä 20-vuotiaille ja sitä nuoremmille on lähtenyt pirteästi käyntiin. Apulaisylilääkäri Ulla Korhosen mukaan tieto on saavuttanut nuoret hyvin.

– Jakelua on tehty jo ihan koko maakunnan alueella. Nyt ollaan myös saatu paremmin kouluja ja oppilaitoksia jakeluun mukaan, kertoo apulaisylilääkäri Ulla Korhonen.

Ilmaiseen hormonaaliseen ehkäisyyn ovat oikeutettuja 20-vuotiaat ja sitä nuoremmat. Siun sote on jo aikaisemmin tarjonnut kaikille alle 25-vuotiaille maksuttomasti kondomeja ja tarjoaa niitä edelleen.

Hormonaalisista ehkäisyvalmisteista on suosioon noussut erityisesti pitkäkestoisesti vaikuttava hormonikierukka. Ulla Korhonen sanoo, että tämä on ollut ihan toivottu asia.

– Tutkimustietojen mukaan hormonikierukka on nuorille paras, turvallisin ja tehokkain vaihtoehto, erityisesti kun katsotaan raskaudenkeskeytystilastoja.

Palvelua on tarkoitus jatkaa

Pitkäkestoisten valmisteiden etuna on myös se, että niitä ei tarvitse muistaa erikseen ottaa päivittäin, kuten ehkäisypillereitä, vaan ne vaikuttavat usean vuoden ajan. Pitkäkestoisia ehkäisyvalmisteita ovat ihon alle laitettava ehkäisykapseli ja kohtuun laitettava hormonikierukka.

Apulaisylilääkäri Ulla Korhonen kertoo, että kokeilulla on kartoitettu oman jakeluverkoston toimintaa ja palvelun suosiota. Maksuttoman ehkäisyn tarjoamista nuorille ei näillä näkymin ole tarkoitus lopettaa.

– Ilman muuta on meidän tahtotila, että tämä palvelu jatkuu. Mietimme myös voisiko tätä jatkossa laajentaa.

Korhosen mielestä ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen kaikille on tärkeää erityisesti yhdenvertaisuuden kannalta. Hän myös kannustaa nuoria pitämään ehkäisyneuvolan tai oman oppilaitoksen terveydenhuollon aikoja silmällä, vaikka niitä ei olisi heti tarjolla.