Poliisin monet somekasvot

Somepoliisista puhutaan, mutta oikeasti sitä ei ole olemassa.

Kajaanilainen konstaapeli Iina Ruohola pukee päälle sinisen työasunsa. Ruoholan työnkuvaan kuuluu partioinnin lisäksi olla poliisina somessa.

Selvitimme poliisihallituksesta, mitä poliisin somekasvon työnkuvaan kuuluu. Asia on ristiriitainen.

Kansalaisten suussa somepoliisi on vakiintunut sana. Poliisihallituksessa taas termi on vieras. Siellä puhutaan mieluummin poliisin toiminnasta sosiaalisessa mediassa.

Somepoliisi kuulostaa aika vieraalta. Aikoinaan puhuttiin nettipoliisista ja sen kulta-aika oli ehkä joskus kymmenen vuotta sitten.

Poliisitarkastaja Pekka Heikkinen

Somekasvoksi Ruohola alkoi tarpeen vuoksi. Oulun poliisilaitoksen isolla alueella oli ainoastaan yksi poliisi, joka näkyi nuorten somekanavissa.

Haluan olla helposti lähestyttävä poliisi somessa. Varsinkin TikTokista tavoittaa nuoret hyvin.

Konstaapeli Iina Ruohola

Iina Ruoholan iltatyövuoro Kajaanissa on alkanut. Lokakuu näyttää parhaita puoliaan ja kaupungilla on viikonlopusta huolimatta hiljaista.

Iina Ruohola toimii sosiaalisessa mediassa omilla kasvoillaan. Lisäksi Ruohola tarkkailee muun muassa Jodelia.

Poliisin viestinnästä kerrotaan, että osa poliisin toiminnasta sosiaalisessa mediassa liittyy asenteiden tarkkailuun. Somekeskustelut ovat olleet ratkaisevia esimerkiksi Keskusrikospoliisin (KRP) joissain rikostutkinnoissa. Poliisilla voi olla somessa myös salaista toimintaa.

Kysyimme KRP:ltä, onko poliisilla esimerkiksi valetilejä sosiaalisessa mediassa. Suoraa vastausta ei tullut, vain viittaus pakkokeinolakiin ja poliisilakiin. Niissä säädetään mm. peitetoiminnasta.

Iina Ruohola kokee työnsä tärkeäksi. Osa Kajaanin nuorista tunnistaa jo tuoreen somekasvon. Useat myös alkavat seurata @konstaapeliruoholaa.

Gaius Tolonen, Aku Piipponen, Joose Säkkinen ja Samu Sievers kertovat seuraavansa somessa poliiseja. Heidän mielestään on ok, että poliisi lähestyy somessa ja livenä.

Poliisitarkastaja Pekka Heikkinen kertoo, että sosiaalisessa mediassa painopiste on lapsissa ja nuorissa. Poliisi pyrkii olemaan siellä missä hekin ovat. TikTokissa tunnetuksi on tullut myös @konstaapelidaniel.

Poliisin kohderyhmä on lähes aina puhelin kädessä, mutta se tuttu poliisikasvo somesta ei ole aina nuoren tavoitettavissa. Poliisi on poliisina somessa työvuorojensa mukaan.

Tekijät

Tanja Heikkonen

Sanna Kähkönen

Timo Sihvonen

Lähteet

  • Juttua varten on haastateltu myös KRP:n viestintää sekä viestintäpäällikkö Nina Juurakko-Vesikkoa poliisihallituksesta.

Julkaistu 30.10.