Hyppää sisältöön

Ensimmäisen Annikki Riekko -palkinnon sai kuvataiteilija Marjo Pitko – Kemiin on luvassa näyttely parin vuoden kuluttua

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 luovutti lauantaina ensimmäisen Annikki Riekko -palkinnon. Maanantaina säätiö avaa Kemissä pop up -taidemyymälän.

Kuvataiteilija Marjo Pitko vastaanotti Annikki Riekko -palkintodiplomin lauantaina. Diplomia on ojentamassa kulttuuri- ja tiedesäätiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Lääkkölä. Onnitteluruusun taiteilijalle antaa valtuuskunnan puheenjohtaja Airi Paloste. Kuva: Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 jakoi lauantaina Annikki Riekko -taidepalkinnon ensimmäisen kerran. 3 000 euron palkinnon sai kuvataiteilija, taiteiden maisteri Marjo Pitko.

Taidegraafikkona ja valokuvaajana toimivan keminmaalaistaiteilijan nimi on vaihtunut hiljattain ja moni tunteekin hänet vielä paremmin Marjo Hyttisenä.

Uusi lappilainen taidepalkinto juontaa Annikki ja Jorma Riekon testamentista, jonka velvoittamana kulttuuri- ja tiedesäätiö perusti kuvataiteen tekijälle myönnettävän palkinnon. Palkittavalla tulee olla jonkinlainen side Kemiin tai Lappiin. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi.

"Kansainvälisen tason taiteentekijä"

Säätiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Lääkkölä kertoo, että ensimmäisen palkinnon saaja Marjo Pitko täyttää kaikki edellytykset. Hän on taitava, tuottelias ja vahvasti merilappilainen.

– Pitko on aktiivinen, monipuolinen taiteilija ja kansainvälisen tason taiteentekijä.

Marjo Pitko on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin paitsi kotimaassa, myös laajasti ulkomailla, eri puolilla Eurooppaa. Lisäksi hänen töitään on useissa julkisissa kokoelmissa Suomessa ja Ruotsissa.

Parin vuoden kuluttua Marjo Pitkon taidetta pääsee näkemään Kemin taidemuseossa avattavassa näyttelyssä. Annikki Riekko -taidepalkintoon liittyy velvoite pitää näyttely Kemissä ja Pitkon näyttely toteutuu vuonna 2023.

Riekon kokoelmien taidetta tulee myyntiin

Ensimmäinen taidepalkinto luovutettiin taiteilijalle lauantaina pienessä juhlassa, joka pidettiin Kemin keskustassa maanantaina avautuvassa pop up -taidemyymälässä.

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 tuo myyntiin Riekkojen testamenttaamaa taidetta. Kokoelmasta löytyy kymmeniä teoksia. Kaupan on esimerkiksi kaakelilaattatauluja, maljakoita, kulhoja ja lautasia.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.