Hyppää sisältöön

Varkaudessa kerrostalossa tapahtui voimakas räjähdys ja tulipalo, jossa kuoli yksi ihminen – Poliisi: "Kyse ei ollut räjähdysaineesta"

Huoneisto, jossa räjähdys tapahtui, tuhoutui täysin. Onnettomuuden uhri aiheutti räjähdyksen itse.

Näin Itä-Suomen poliisi kommentoi Varkauden kerrostaloräjähdyksen tutkintaa
Näin Itä-Suomen poliisi kommentoi Varkauden kerrostaloräjähdyksen tutkintaa
Tekijät

Yksi ihminen kuoli ja neljä ihmistä loukkaantui, kun Varkaudessa Kauppakadulla sijaitsevan kerrostalon huoneistossa tapahtui myöhään sunnuntaina räjähdys ja siitä seurannut tulipalo. Pelastushenkilöstö sai ilmoituksen tapahtumasta klo 22.52 sunnuntaina.

Huoneistosta löytyi menehtynyt henkilö. Tämänhetkisten tietojen mukaan räjähdykseen ei liity muita epäiltyjä. Poliisi tutkii tapausta törkeänä tuhotyönä sekä kuoleman- ja palonsyyntutkintana. Paikalla käyneen kiinteistöhuoltoyhtiön edustajan mukaan asunto oli kalustamaton, mutta tätä tietoa poliisi ei kommentoinut Ylelle haastattelussa.

– Poliisilla on selkeä näkemys tapahtumista, mutta emme kommentoi asiaa vielä tutkinnallisista syistä. Kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesta räjähdysaineesta, sanoo rikoskomisario Vesa Koponen Itä-Suomen poliisista Ylelle.

Poliisin mukaan räjähdys ei liity myöskään esimerkiksi huumausaineiden valmistukseen.

Poliisilla on käsitys vainajan henkilöllisyydestä, mutta sitä ei ole pystytty vielä varmistamaan. Poliisin mukaan hän on todennäköisesti aiheuttanut räjähdyksen itse. Vainajan tunnistamisessa joudutaan käyttämään DNA-menetelmää.

– Vainajalle tehdään myös oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus. Tapauksen tutkinta jatkuu ainakin viikkoja, jopa kuukausia, Koponen sanoo.

Poliisin mukaan epäillyllä räjähdyksen aiheuttajalla ei ole aiempaa merkittävää rikostaustaa.

Rakennus toistaiseksi asuinkelvoton

Päivystävä palomestari Timo Nyholm kertoo Ylelle, että mittavia vaurioita kärsineestä rakennuksesta pelastettiin kolme ihmistä nostolavan avulla ja yksi henkilö pakohuppua käyttäen porraskäytävää pitkin. Sairaalaan viedyt olivat altistuneet savulle eikä heillä ole vakavia vammoja.

Loukkaantuneet eivät olleet huoneistossa, jossa räjähdys tapahtui, vaan sen yläpuolisissa huoneistoissa, sanoo Nyholm. Pahoin vaurioituneessa porraskäytävässä on jouduttu muun muassa murtamaan ovia pelastustöiden yhteydessä.

Kaikkiaan kerrostalossa oli yli 10 ihmistä, joista loput pääsivät rakennuksesta ulos omin toimin. Asukkaille on järjestetty tilapäismajoitus. Poliisin arvion mukaan rakennus on toistaiseksi asuinkelvoton.

Räjähdys aiheutti mittavat vauriot Varkauden Kauppakadulla sijaitsevaan kerrostaloon
Tältä Varkauden kerrostalon räjähdyspaikalla näytti maanantaina aamulla.

Parveke ja osa julkisivua tipahtivat kadulle

Huoneisto, jossa räjähdys sattui, on tuhoutunut täysin. Myös rakennuksen porrashuone kärsi mittavia vaurioita.

– Kerrostalon julkisivu ja parveke tulivat räjähdyksen voimasta alas ja tippuivat kadulle. Iso kasa kiviä ja tiiliä on irronnut rakennuksen seinästä, kertoo Nyholm.

Sammutus- ja pelastustöihin osallistui 11 pelastustoimen yksikköä sekä 5 ensihoidon yksikköä. Tulipalosta ei ollut vaaraa ympäristölle.

Kyseessä on vuonna 1955 rakennettu kerrostalo, jossa on 13 huoneistoa sekä katutasossa kolme liikehuoneistoa.

– Räjähdys tapahtui yksiössä, jossa on ollut kirjoilla asukas, kertoo kiinteistön isännöitsijänä toimiva Kaisa Heiskanen.

– Kyseessä on ihan normaali asuntoyhtiö, Heiskanen sanoo.

Isännöitsijä Kaisa Heiskanen kertoo, että räjähdys tapahtui yksiössä talon toisessa kerroksessa. Kuva: Marianne Mattila

Naapuritalossa seurattiin pelastustöitä

Varkautelainen Ritva Salakka asuu onnettomuuspaikan lähellä, kadun toisella puolella. Myöhään sunnuntai-iltana hän kuuli jysähdyksen, mutta ajatteli sen aluksi olevan tavallisia ääniä kadulta.

– Sitten huomasin parvekkeelta paloautot. Seurasin pelastustöitä aamuyölle asti.

Ritva Salakka näki kotinsa parvekkeelta, että pelastushenkilöstö käytti nosturia. Kuva: Marianne Mattila

Tapaus vei yöunet.

– Mietityttää, mikä siellä oikein on voinut räjähtää.

Katso myös:

Ihmiset katsovan räjähdyksen tuhoamaa kerrostalon seinää.
Katso Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Vesa Koposen koko haastattelu tästä.