Hyppää sisältöön

Kriisikunta Pertunmaa arvostelee verisesti Essoten taloudenpitoa: laskutus "tappaisi Pertunmaan kunnan"

Pertunmaa ei lausunnon mukaan hyväksy Essoten laskutustasoa vuodelle 2022. Kunta on taloustilanteensa vuoksi jo valmiiksi valtionvarainministeriön arviointimenettelyssä.

Pertunmaan kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen arvioi kesällä, että kriisikunnan arviointimenettelystä huolimatta kuntaliitoskeskustelua ei toistaiseksi kannata käydä. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Kriisikuntamenettelyyn taloustilanteensa vuoksi joutunut Pertunmaa arvostelee lausunnossaan jyrkästi Etelä-Savon sote-kuntayhtymän Essoten ensi vuoden talousarvioesitystä eikä hyväksy Essoten laskutustasoa vuodelle 2022.

Pertunmaalla lasketaan, että kunnan laskutusosuus saattaa nousta yli yhdeksään miljoonaan euroon, mikä lausunnon mukaan "tappaisi Pertunmaan kunnan".

Pertunmaan sote-laskutus Essoten perustamisvuonna 2017 oli noin 7 miljoonaa euroa, joten neljässä vuodessa nousua kustannuksissa olisi noin 29 prosenttia. Se puolestaan olisi kunnan budjetista noin 67 prosenttia, Pertunmaalla lasketaan.

Kunta on valmiiksi valtionvarainministeriön arviointimenettelyssä eli niin sanottu kriisikunta. Kasvavat sote-menot kuormittavat 1 600 asukkaan Pertunmaata siksi erityisen raskaasti.

"Pertunmaan kunnalla ei ole mitään mahdollisuutta selvitä jatkuvasti nousevista kustannuksista. Kunnan omassa hallinnassa olevat opetus, varhaiskasvatus, tekninen, kulttuuri, nuorisotyö, liikunta ja hyvinvointi sekä yleishallinto on jo nyt vedetty äärimmilleen. Pahimmassa tapauksessa kunta joutuu sammuttamaan valot", lausunnossa todetaan.

.
.