Stora Enso investoi Varkauteen – aloittaa pellettien valmistuksen

Stora Enso investoi Varkauden sahan pellettituotannon aloittamiseen 3,5 miljoonaa euroa. Pelletit tehdään sahalta saatavista lastuista, hakkeesta ja sahanpuruista.

Stora Enson Varkauden tehdas. Arkistokuva. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Stora Enso aloittaa pellettituotannon Varkauden sahallaan. Yhtiö investoi pellettituotannon aloittamiseen 3,5 miljoonaa euroa. Laitoksen rakentaminen aloitetaan vuoden 2022 alkupuolella ja se valmistuu vuoden 2022 lopulla.

Pellettilaitoksessa sahan sivuvirroista, kuten kutterinlastuista, kuivasta hakkeesta ja sahanpurusta valmistetaan puupellettejä, jotka soveltuvat sekä pientalojen että teollisuuden käyttöön. Yhtiön mukaan pellettien käyttö lämmityksessä on kasvussa uusiutuvana energiamuotona, jolla voidaan korvata fossiilisia lämmitysmuotoja, kuten kivihiiltä ja turvetta.

Stora Ensolle pellettien valmistus merkitsee myös sen hankkiman puun jalostusarvon paranemista, kun puu voidaan hyödyntää sahalla entistä tarkemmin.

Varkauteen rakennettava pellettilaitos on Stora Enson yhdeksäs. Sen kapasiteetti tulee olemaan 30 000 tonnia. Laitos työllistää viisi henkilöä.