Oulun Energia on puolittanut turpeen käytön parissa vuodessa, mutta korvaavia vaihtoehtoja tarvitaan edelleen

Muutama vuosi sitten Oulun Energian tuotannosta noin 60 prosenttia perustui turpeeseen. Ensi vuonna yhtiö arvioi osuuden olevan noin 25 prosenttia. Korvaavaa lämpöä saadaan puuraaka-aineesta ja polttokelpoisesta jätteestä.

Turpeen käyttö energiantuotannossa on vähentynyt viime vuosina ilmastotavoitteiden ja päästökauppahinnoittelun takia. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Turpeen merkitys Oulun Energian polttoaineena on vähentynyt viime vuosina tuntuvasti ja pienenee jatkossakin.

Vuonna 2019 yhtiön käyttämistä raaka-aineista turpeen osuus oli noin 60 prosenttia, kun ensi vuonna yhtiö ennakoi sen olevan noin 25 prosentin paikkeilla. Korvaavia energianlähteitä on saatu muun muassa puuraaka-aineesta ja polttokelpoisesta jätteestä.

Oulun Energia on ollut tärkeä työllistäjä seudun turveyrittäjille, joille etsitään urakointimahdollisuuksia nyt muun muassa metsäpuolelta, kertoo Oulun Energian liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala.

– Olemme edistäneet turveyrittäjien siirtymistä puuenergian puolelle luomalla sille kysyntää ja ostamalla heiltä metsähaketta. Lisäksi olemme olleet mukana tukemassa turveyrittäjien muuntokoulutusta.

Pohjois-Pohjanmaa ja Oulun seutu ovat Suomen suurimpia turvetuotantoalueita.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.