Hyppää sisältöön

Varkauden kerrostaloräjähdys oli harvinainen poikkeus – yleensä räjähtävien asuntopalojen taustalla on keskuslämmityksen kattila tai kaasuvuodot

Tilastojen valossa Varkauden kaltaiset kerrostaloräjähdykset ovat harvinaisia. Varkauden kerrostaloräjähdyksen todennäköisin syy on poliisin mukaan höyrystynyt bensiini.

Varkaudessa sunnuntaina tapahtunut räjähdys ja tulipalo saivat kerrostalon vaurioitumaan pahoin. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Varkaudessa myöhään sunnuntaina sattuneessa kerrostaloräjähdyksessä ja tulipalossa kuoli yksi ihminen ja loukkaantui neljä ihmistä. Poliisi kertoi tiistaina, että Varkauden kerrostaloasunnon räjähdyksen todennäköinen syy oli höyrystynyt bensiini.

Sisäministeriön pelastusosaston erityisasiantuntija Esa Kokki pitää Varkauden kerrostaloräjähdystä harvinaisena tapauksena.

– Bensiinin käsittely kerrostalossa on poikkeuksellista. Lain mukaan on toki luvallista säilyttää bensiiniä tietty määrä varastoissa tai asunnoissa, Kokki sanoo.

Varkauden tapauksen taustalla voi olla Kokin mukaan myös asukkaan harrastus, kuten moottorisahan käyttö, mikä voisi selittää bensiinin säilytyksen kerrostalossa.

Pelastustoimen toimenpiderekisteristä käy ilmi, että räjähdyksestä alkaneita asuntopaloja on sattunut Suomessa keskimäärin yksi vuodessa.

Räjähdyksestä alkaneita asuntopaloja on ollut rekisterin mukaan viimeisimpien 25 vuoden aikana yhteensä 29 kappaletta.

Räjähdyksestä alkaneita tulipaloja on ollut asuinkerrostaloissa, rivitaloissa ja omakotitaloissa.

Aiemmat asuntopalot saaneet alkunsa esimerkiksi keskuslämmityksen kattilasta tai laitevioista

Pelastuslaitokset ovat vuodesta 2007 tilastoineet tarkemmin tulipalojen syttymissyitä.

Niistä selviää, että räjähdyksestä alkaneet asuntopalot ovat yleisimmin alkaneet keskuslämmityksen kattilaan liittyvistä räjähdyksistä.

Muita yleisimpiä syitä ovat olleet aiemmin laiteviat, nestekaasujen vuodot, jokin vahinkoon liittyvä syy eli esimerkiksi hiuslakkapullot, akkujen räjähdykset tai remontissa tilaan joutunut kaasu.

Tahallisia räjähdyksestä alkaneita paloja on ollut vuoden 2007 jälkeen neljä kappaletta.

Varkauden kerrostaloräjähdyksen tuhon laajuus ilmakuvassa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Poliisin mukaan vielä on epäselvää, onko Varkauden asunnosta kuolleena löytynyt henkilö tarkoituksella sytyttänyt bensiinin vai onko syttyminen tapahtunut vahingossa.

Kokki arvioi, että Varkauden tapauksessa bensiinin höyrystymistä on tapahtunut pidemmän aikaa.

– Bensiinin höyrystymistä on pitänyt tapahtua jonkun aikaa, jotta se on saanut noin voimakkaan räjähdyksen aikaan. Se tilanne ei ole voinut olla sellainen, että siinä olisi vain haisteltu tai sekoitettu bensiiniä, Kokki lisää.

Poliisi tutkii tapausta tällä hetkellä törkeänä tuhotyönä sekä kuoleman- ja palonsyyn tutkintana.

Lue lisää:

.
.