Kun elokuvassa tai tv-sarjassa on eläinnäyttelijä, apuun kutsutaan Tuire Kaimio: "Ahmat tuntuvat oppivan nopeammin kuin me ihmiset"

Eläintenkouluttaja Tuire Kaimio kertoo, että korona-aika toi haasteita myös eläinnäyttelijöiden arkeen. Kasvomaskit muuttivat ihmisten ääntä eikä eläin pystynyt tulkitsemaan ihmisen ilmeitä niiden takaa.

Kaimio hehkuttaa Sorjonen-sarjan kyyhkysiä: "Palasivat 60km/h luotisuoraan kotiin"
Kaimio hehkuttaa Sorjonen-sarjan kyyhkysiä: "Palasivat 60km/h luotisuoraan kotiin"

Koiria, kissoja, hevosia, kyykäärme, kana, ahma. Listaa voisi jatkaa pitkään. Eläintenkouluttaja Tuire Kaimio on työskennellyt jo vuosia lukuisissa tv-sarjoissa, elokuvissa ja mainoksissa eläinnäyttelijöiden parina.

– Kyllä minä niitä työkavereiksi kutsun, vaikka toisinaan tuntuu, että ne ovat minulle opettajia ja opin niiltä, Kaimio avaa Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Kaimio kertoo nauttivansa ihan jokaisen eläinlajin kanssa työskentelystä, mutta ahmalla ja näätäeläimillä on hänen sydämessään aivan erityinen paikka.

– Se on ihan minun elämäni suola, kun pääsen ahmojen tai ylipäänsä näätäeläinten kanssa tekemään, koska tuntuu, että ne oppivat tehtäviä nopeammin kuin mitä ihmiset yleensä oppivat, Kaimio kertoo.

Hän antaa esimerkin ahman huikeasta kyvystä toistaa annettuja tehtäviä ja soveltaa.

– Ahmat, mitä olen tavannut, ovat olleet superyleistäjiä. Se tarkoittaa sitä, että kun ne ovat oppineet yhdessä paikassa jotain, niin kun mennään aivan toiseen ympäristöön, uuteen paikkaan, niin ne soveltavat sitä oppimaansa.

Eli jos vastassa on täysin erilainen puu ja erilainen ympäristö kuin alkuperäisessä oppimisympäristössä, ahma ei ole muutoksesta millänsäkään, vaan kiipeää puuhun aiemmin oppimiensa taitojen avulla.

Korona-aika vaikutti myös eläinnäyttelijöihin

Korona-virus on jyllännyt jo kaksi vuotta. Me ihmiset olemme jo tottunet työkavereidemme maskilla peitettyihin kasvoihin. Eläinnäyttelijöille tilanne oli uusi ja erikoinen.

Kaimio palaa korona-aikana kuvattuun televisiotuotantoon, jossa oli myös koiranäyttelijöitä:

– Meillä oli itseasiassa aluksi ongelmia, koska nämä koirat olivat tottuneet siihen, että ihmisillä ei ole maskia. Ja sitten kun yhtäkkiä ihmisillä olikin ilmeet peittävät maskit ja ääni muuttuu, niin huomasi, että ne eivät vain ymmärtäneet.

Onko olemassa niin sanottuja koira- tai hevoskuiskaajia? Katso Areenasta koko jakso ja kuuntele Tuire Kaimion näkemys asiaan.