Hyppää sisältöön

Anu Sepponen valittiin yli vuosi sitten kunnanjohtajaksi, mutta ei johtanut kuntaa päivääkään – nyt tuli potkut: "Meni ruokolahtelaiseen tapaan"

Ruokolahden kunnanvaltuusto päätti tiistai-iltana ilman äänestystä, että kunnanjohtaja Anu Sepposen virkasuhde puretaan. Päätöksestä voi valittaa kuukauden ajan.

Anu Sepponen kertoo jatkavansa nyt töitä Rautalammilla kuten tähänkin asti. Kuva Rautalammin kunnantalon edustalta on arkistosta. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Anu Sepponen vastaa puhelimeen työhuoneestaan Rautalammin kunnantalolta.

Työpaikalle on ilmestynyt kukkakimppu. Se on tullut Etelä-Karjalasta Ruokolahdelta – heiltä, jotka olisivat halunneet Sepposen Ruokolahden kunnanjohtajaksi.

Nyt Sepposen työt jatkuvat kuitenkin Pohjois-Savon Rautalammilla, jossa hän on ollut kunnanjohtajana vuodesta 2017 lähtien. Vuosi sitten elokuussa Sepponen valittiin Ruokolahden kunnanjohtajaksi.

Eilen tiistai-iltana Ruokolahden kunnanvaltuusto päätti purkaa Sepposen virkasuhteen Ruokolahdelle. Taustalla olivat johtajasopimuksen ehtoihin liittyvät kysymykset, joista ei syntynyt runsaan vuoden aikana yhteisymmärrystä.

Anu Sepponen kommentoi tilannetta puhelimitse keskiviikkona päivällä. Toimittajana on Ilona Pesu.

Työtapaturma

Anu Sepponen seurasi valtuuston kokousta etänä Rautalammilta. Hän sanoo kokouksen olleen odotusten mukainen, mutta harmittelee sitä, ettei virkasuhteen päättämisestä lopulta äänestetty.

Valtuusto äänesti kertaalleen asian jättämisestä pöydälle, mutta tämä ehdotus kaatui äänin 22–4.

Tämän jälkeen päätös virkasuhteen purkamisesta meni läpi ilman vastaehdotusta.

– Siinä kävi ehkä pieni työtapaturma. Käsittääkseni asiasta oli tarkoitus tehdä ehdotus niin, että olisi äänestettykin, mutta napsautus tuli niin nopeasti, etteivät he ehtineet reagoida ihan halutulla nopeudella – ja ehkä sitä nopeutettiinkin ihan tietoisesti. Mutta ajattelin silloin, että hyvin meni ruokolahtelaiseen tapaan, Sepponen kuvailee.

Napsautuksella hän viittaa valtuuston puheenjohtajan Timo Kärjen (kok.) nuijaan, jonka kopsaus sinetöi valtuuston päätöksen.

Nuija osui pöytään kenties hieman yllättäen, sillä valtuutettu Viljo Rautio (ps.) tiedusteli heti nuijaniskun jälkeen puheenjohtajalta, miten päätös on tehty ilman äänestystä.

Kaisa Häkkinen-Paananen hoitaa tällä hetkellä sekä kunnanjohtajan että hallintojohtajan töitä Ruokolahdella. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Valitus pohdinnassa

Kunnanvaltuuston päätöksestä on mahdollista valittaa kuukauden ajan. Sepponen ei ole vielä päättänyt mahdollisesta valittamisesta. Ennen päätöstä hän kuulostelee, onko muita valituksia työn alla.

– Toki sen sanon, että virkasuhde on minun mielestäni purettu perusteettomasti. Olisi hyvä myöskin se oikeus katsoa, että näin on tapahtunut. Kaikki asiantuntijat, jotka ymmärtävät jotain kuntalaista ja viranhaltijalaista, ovat hyvinkin samaa mieltä kanssani, Sepponen sanoo.

Hän viittaa muun muassa omaan asianajajaansa ja työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskiseen, joka antoi Sepposen pyynnöstä asiantuntijalausunnon virkasuhteen purkamisesta. Lausunto löytyy kunnanvaltuuston esityslistan liitteistä (siirryt toiseen palveluun).

Valtuustossa asian olisivat halunneet palauttaa valmisteluun Vesa Kokkonen (sd.), Viljo Rautio (ps.), Toivo Launiainen (kok.) ja Petri Ronkonen (kesk.). Heistä kaikki paitsi Ronkonen jättävät valtuuston päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kaikki neljä kertoivat keskiviikkona Ylelle, etteivät suunnittele valittamista. Heidän mukaansa päätöksestä valittaminen on Anu Sepposen asia.

Vesa Kokkonen on erityisen pahoillaan siitä, että hänen valmiiksi laatimansa vastaehdotus jäi tekemättä eikä valtuusto siksi äänestänyt päätöksestä.

– Päätös ei olisi ollut yksimielinen. Nyt se kirjattiin yksimielisenä.

Johtajasopimusta ei syntynyt

Sepposen lähtöpassien taustalla on pitkään jatkunut sotku johtajasopimuksen ehdoista.

Anu Sepponen valittiin Ruokolahden kunnanjohtajaksi syksyllä 2020, mutta kunta ja Sepponen eivät päässeet yhteisymmärrykseen johtajasopimuksen ehdoista.

Kunnan viranhoitomääräyksen mukaan Sepposen olisi pitänyt aloittaa työt 1. lokakuuta 2021, mutta hän ei keskeneräisten sopimusasioiden vuoksi töihin saapunut.

Tämä johti siihen, että kunnanhallitus esitti valtuustolle kunnanjohtajan virkasuhteen purkamista. Töistä poissaolon lisäksi esitystä perusteltiin sillä, ettei Sepponen ole jättänyt työtään Rautalammilla tai pyytänyt siihen sivutoimilupaa.

Kaikille harmillinen vuosi

Anu Sepponen ihmettelee yhä sitä, kuinka Ruokolahti on tuntunut haluavan vain eroon vaaleilla valitusta kunnanjohtajasta. Hän sanoo halunneensa vain samat sopimusehdot kuin edeltäjänsä.

– Onhan tämä toimintatapana erikoinen, että mieluummin mennään vaikka hallinto-oikeuden kautta tai mitä tahansa, mutta normaalia kanssakäymistä ja keskustelua ei haluta käydä, hän sanoo.

Kunnanjohtajasotkua seuranneille ruokolahtelaisille hän lähettää tsemppiterveiset.

– Minulla oli halu ja tahtotila tulla Ruokolahdelle ja pää täynnä suunnitelmia, mitä olisin lähtenyt heti viemään eteenpäin. Näen siellä myös paljon mahdollisuuksia, jotka ovat käyttämättä. Olen tosi pahoillani kuntalaisten puolesta. Tämä kulunut vuosi on kaikkien kannalta harmillinen. Tsemppiterveisiä lähetän ruokolahtelaisille, Sepponen sanoo.

Kuka kuntaa johtaa nyt?

Ruokolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Timo Kärki ei uskaltanut tiistaina valtuuston kokouksen jälkeen veikata, milloin Ruokolahdella voisi olla uusi kunnanjohtaja.

Hänen mukaansa nyt odotetaan, tuleeko päätöksestä valituksia. Esimerkiksi hallinto-oikeuteen tehty valitus tietäisi useamman kuukauden odottelua.

– Hallinto-oikeuden päätös tuli viime kerralla vajaassa vuodessa, kymmenessä kuukaudessa. Jos sinne joku paperi menee, se on minimiaika vt-järjestelyillä. Näin tulkitsisin, Kärki sanoo.

Kunnanjohtajan puuttuessa häntä sijaistaa Ruokolahden hallintojohtaja Kaisa Häkkinen-Paananen. Hänen mukaansa kunnanhallitus kokoontuu ensi tiistaina pohtimaan seuraavia askeleita.

Kunnanjohtajan hakuprosessi kestää joka tapauksessa pitkään. Jos paikka avattaisiin heti eikä valituksia tulisi, kunnanjohtaja voisi aloittaa työnsä ehkä helmi-maaliskuussa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Pohdittavaksi tulee näillä näkymin se, milloin kunnanjohtajan haku mahdollisesti avataan ja palkataanko odotusajaksi vt. kunnanjohtaja. Jatkoon vaikuttavat myös mahdolliset valitukset ja niiden käsittely.

– Jos virka saataisiin heti auki, olisi todennäköistä, että uusi kunnanjohtaja voisi aloittaa mahdollisesti helmi-maaliskuussa, Häkkinen-Paananen sanoo.

Olisiko mahdollista, että sinä olisitkin tuleva kunnanjohtaja?

– Hyvä kysymys. Ainakin itse haluaisin olla mieluummin hallintojohtaja, sanon näin. Koen sen tehtävän enemmän omakseni, sanoo Häkkinen-Paananen.

Kärjen ja Häkkinen-Paanasen kommentit sekä Sepposen haastatteluaudio lisätty kello 16.06. Faktalaatikko lisätty kello 16.36.

Lue lisää:

.
.