Hyppää sisältöön

Bloggari Natalia Salmela toi lapsensa Helsingin valtuuston kokoukseen – Puheenjohtaja: Äitien huoli on nyt kuultu, mutta tarvitsemme myös valtion apua

Helsinkiläisäidin järjestämät leikkitreffit kaupunginvaltuustossa kritisoi varhaiskasvatuksen henkilökuntapulaa. Valtuuston puheenjohtaja lupaa, että huoli on nyt kuultu ja ongelmaan puututaan.

Helsinkiläisäidit protestoivat Helsingin varhaiskasvatuksen työntekijäpulaa
Helsinkiläisäidit protestoivat Helsingin varhaiskasvatuksen työntekijäpulaa

Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa on järjestetty tänään keskiviikkona mielenilmaus varhaiskasvatuksen kurjistuneen tilanteen vuoksi.

Valtuuston puheenjohtaja Fatim Diarra (vihr.) otti yleisön vastaan ja lupasi, että äitien huoli on nyt kuultu.

– Se, mitä Helsingin kaupunki pystyy tekemään on suunnanmuutos. Näitä asioita ei korjata yhdessä sekunnissa eikä yhdellä päätöksellä. Lähdetään varmistamaan, että henkilökuntaa on tarpeeksi, työolot ovat riittävät ja lisää aloituspaikkoja alan koulutukseen. Nämä kaikki kolme pitää saada, mutta tähän tarvitaan myös valtion rahoitusta.

Mielenilmauksen takana on helsinkiläinen vaikuttaja Natalia Salmela, jonka yksivuotias lapsi on aloittanut päivähoitotaipaleensa syyskuun alussa.

Katso striimitallenne kaupunginvaltuuston kokouksesta:

Natalian Salmela lapsensa kanssa.
Helsingin kaupunginvaltuuson kokouksen leikkitreffejä olivat seuraamassa toimittaja Tero Valtanen ja kuvaaja Matti Myller.

Salmelan perhe on jo saanut tuta varhaiskasvatuksen tukalan tilanteen. Salmela on esimerkiksi pyydetty hakemaan lapsena pois hoidosta kesken päivän henkilökuntapulan takia.

Natalia Salmela on nostanut ongelman esiin muun muassa Instagram-tilillään. Facebookin tapahtumasivulla hän kirjoittaa, että haluaa järjestää Helsingin valtuutetuille "livesimulaattorin" siitä, millaista on tehdä töitä yksivuotiaan ollessa paikalla.

– Olen saanut pelkästään positiivista palautetta. Satoja viestejä muun muassa varhaiskasvatuksen henkilökunnalta, että ryhmäkoot pienemmiksi ja palkat isommiksi, Salmela kommentoi kaupunginvaltuuston istuntosalin edustalla.

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra (vihr.) keskusteli helsinkiläisvanhempien kanssa ennen valtuuston kokousta. Paikalle saapui parisenkymmentä vanhempaa lapsineen.

Huolensa ongelmista ja varhaiskasvatuksen tulevaisuudesta on jo esittänyt myös kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestarina vastikään aloittanut Nasima Razmyar (sd.). Razmyarin mukaan vaarana on, ettei Helsinki kohta selviä edes lakisääteisistä tehtävistä varhaiskasvatuksessa.

– Voidaan puhua jopa korttitaloefektistä, talo voi romahtaa tyystin, Razmyar kommentoi.

Salmela kirjoittaa työkseen Suomen suosituimpiin kuuluvaa White Trash Disease -blogia ja pyörittää markkinointiviestinnän yritystä.

– Jos tämänkään jälkeen mitään ei tapahdu, niin en tiedä minkälainen kansanmarssi pitää seuraavaksi järjestää, Salmela pohtii.

Lue myös:

Varhaiskasvatuksen tilanne Helsingissä on niin huono, että sen pelätään romahtavan – Kysyimme, miten kaupungin päättäjät aikovat ratkoa asiaa

Helsinki rikkoo jo melkein lakia varhaiskasvatuksessa – Natalia Salmelaa pyydettiin hakemaan lapsensa pois päiväkodista, koska sijaista ei saatu