Hyppää sisältöön

Höyrystynyt bensiini voi syttyä jopa kipinästä – asiantuntija neuvoo, miten polttoainetta voi säilyttää kotioloissa turvallisesti

Varkauden kaltainen onnettomuus voisi Pelastusopiston yliopettajan mukaan käydä kotioloissa bensiiniä säilyttäessä. Bensiini höyrystyy helposti avonaisen astian kautta.

Varkauden kerrostaloräjähdyksen aiheutti höyrystynyt bensiini. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Varkaudessa sunnuntaina tapahtunut kerrostaloräjähdys sai poliisin mukaan todennäköisimmin alkunsa huoneistossa höyrystyneestä bensiinistä. Se saa kysymään, kuinka helposti vastaavanlainen tilanne voisi tapahtua kotioloissa bensiiniä säilytettäessä. Ruohonleikkurin, moottorisahan tai veneen bensaa kun monelta löytyy kotoa.

Pelastusopiston yliopettajan Kyösti Survon mukaan vastaavanlainen onnettomuus on mahdollinen. Bensiinin höyrystyminen voisi tapahtua kotioloissa, ja sen syttymiseenkin riittäisi mikä tahansa tuli, kuten tulitikku tai esimerkiksi viallisesta sähköjohdosta lähtenyt kipinä.

– Jos herkästi palava neste pääsee höyrystymään ja ollaan syttymiskelpoisessa seossuhteessa ja jos siihen tulee alkuheräte eli joku kipinä, niin bensiini voi syttyä ihan vahingossa, Survo sanoo.

Enintään 25 litraa palavia nesteitä

Voisiko esimerkiksi vanhan sähkökatkaisimen päälle laittaminen riittää sytykkeeksi höyrystyneelle bensiinille?

– Uskoakseni se on ihan mahdollista. Jos huono tuuri kävisi, Survo toteaa.

Bensiiniä saa säilyttää määräysten (siirryt toiseen palveluun)mukaan asuinhuoneistossa yhteensä 25 litraa. Asuinrakennuksen erillisessä varastotilassa sitä saa säilyttää yhteensä 50 litraa.

– Palavia nesteitä saa säilyttää yhteensä 25 litraa, eli siihen sisältyy kaikki palaviksi nesteiksi luokitellut aineet. Itse en ainakaan säilyttäisi niin suuria määriä asuinhuoneistossa.

Bensiinin höyrystyminen alkaa heti

Bensiini on erittäin herkästi syttyvää, joten se pitää säilyttää kemikaaleille tarkoitetuissa, suljetuissa asitioissa.

– Bensiini alkaa höyrystyä heti, kun se on avonaisessa astiassa, Survo sanoo.

Höyrystymisen voi tunnistaa hajusta.

– Hyvä vinkki on, että jos bensiini haisee ilmassa, silloin sitä vuotaa jostakin. Silloin kannattaa kiinnittää huomiota säilytykseen.

Varsinaista syttymisvaaraa pelkkä haju ei välttämättä tarkoita.

– Bensiini haisee kyllä selvästi syttymisaluetta alhaisemmissa pitoisuuksissa eli haju on kohtuullisen hyvä keino höyrystymisen tunnistamiseen, Survo sanoo.

Bensiini vaatii kotioloissa asianmukaiset säilytysastiat, jotta se ei pääse höyrystymään. Kuva: Yle

Jos tilaan on päässyt höyrystynyttä bensiiniä, tulee aine tuulettaa ulkoilmaan. Ulkoilmassa aine laimenee vaarattomaan pitoisuuteen. Samalla on tärkeää varmistaa, etteivät säilytysastiat vuoda tai korkit ole auki. Niin höyrystymistä ei pääse tapahtumaan uudestaan.

Bensiinin säilyttämiseen on muutama selkeä nyrkkisääntö.

– Bensiinin säilytykseen turvallisesti voisi antaa sellaisen ohjeen, että tarpeettomasti sitä ei kannata säilyttää lainkaan.

Säilytysastioilla on suuri merkitys.

– Kannattaa käyttää asianmukaisia säilytysastioita. Ei mihin tahansa kurkkupurkkiin laiteta, vaan käytetään hyväksyttyjä kemikaaliastioita. Ja niistäkin on hyvä tarkistaa, että korkin tiiviste on kunnossa, Survo neuvoo.

Ei yleinen onnettomuustyyppi

Varkauden räjähdyksen kaltaiset onnettomuudet ovat kuitenkin harvinaisia. Aina kun mahdollista, bensiini kannattaa säilyttää ulkotilassa asuinhuoneiston sijaan, Kyösti Survo muistuttaa.

– Bensiini on yksi tutuimpia kemikaaleja, joita kuluttajilla on käytössä. Onneksi moni tuntee siihen liittyvät riskit hyvin.

Lue lisää:

.
.