Hyppää sisältöön

Virossa ennätysmäärä koronatartuntoja – "Jos hoidon priorisointia joudutaan tekemään, sellaisia kuolee, joita olisi voitu pelastaa"

Rokottamattomat täyttävän Viron sairaaloiden teho-osastoja. Maassa on puolisen miljoonaa vailla rokotesuojaa. HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ei usko, että Baltian maista Latvia pystyy enää potilasmääräänsä hoitamaan.

HUSin Lehtonen: Potilaita, joita olisi voitu pelastaa, kuolee
HUSin Lehtonen: Potilaita, joita olisi voitu pelastaa, kuolee

Viime päivien uutiset Baltian maiden koronatilanteen kehityksestä ovat olleet huolestuttavia, tilanne on eteläisessä naapurissa maailman huonoimpien joukossa. Keskiviikkona Virossa uutisoitiin koko pandemian aikaisesta tartuntaennätyksestä. (siirryt toiseen palveluun)

Viron lääkäriliitto vaati keskiviikkona hallitukselta päätöksiä siitä, millä tavoin potilaat priorisoidaan sairaaloiden täyttyessä. Koronapotilaiden osalta yksi ehdotus on, että rokotetut hoidetaan ensin.

Keskiviikon A-studiossa vieraillut Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen totesi, että Viron tilanne kuulostaa surulliselta. Hänen mukaansa on tavallista, että erilaisissa suuronnettomuustilanteissa joudutaan tekemään priorisointia, mutta tässä kyse olisi välttämättömyyden pakosta. Etusija annetaan sellaisille potilaille, joilla on suurin mahdollisuus selvitä.

– Henkilökohtaisilla ominaisuuksilla ei saisi olla merkitystä potilasluokitteluun, mutta jos näin joudutaan tekemään kyseessä on pakkotilanne. Se tarkoittaa sitä, että sellaisia ihmisiä kuolee, jotka muutoin olisi voitu pelastaa, hän huomautti.

Lehtonen ei näe Viron tilanteen olevan Suomessa roketutuille toistaiseksi kovin suuri uhka, mutta hän sanoo toivovansa naapurimaan tilanteen herättelevän niitä ihmisiä Suomessakin rokotteen hakuun, jotka eivät ole sitä vielä tehneet.

– Meilläkin on yli miljoona rokottamatonta, kyllä siitä meillekin kovin, kovin paljon vielä potilaita sairaaloihin tulee, Lehtonen muistutti.

Lehtonen ei usko, että Baltian maista Latvia pystyy enää potilasmääräänsä hoitamaan.

– Virossa puhutaan 800 potilaan hoitokapasiteetista, nyt kun käyrät menevät suoraan ylöspäin, on viikon kahden asia, että se ylittyy.

Vaikka noin 40 prosenttia virolaisista on vailla yhtäkään koronarokoteannosta, näkyy rokotusten teho silti hieman. Viime keväänä uusia tartuntoja oli pahimmillaankin 20 prosenttia vähemmän kuin tällä hetkellä, mutta sairaaloissa oli 20 prosenttia enemmän potilaita

Koko keskiviikon A-studio on katsottavissa Yle Areenassa.

Aiheesta aiemmin:

Viro lisää koronataistelun kierroksia: Kaikki koululaiset pannaan pikatestiin kolmesti viikossa

Virolaiset kuvailevat koronatilannettaan lähes katastrofiksi, mutta suomalaiset suuntaavat silti syyslomillaan Tallinnaan: ”Ei pelota lähteä”

Baltian koronatilanne paheni jälleen nopeasti – nämä asiat matkaa suunnittelevan on syytä ottaa huomioon