Hyppää sisältöön

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote aloittaa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa irtisanomisiin ja lomautuksiin

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote aloittaa ensi viikolla eli viikolla 45 yhteistoimintaneuvottelut, koska sen on säästettävä seitsemän miljoonaa euroa.

Eksote aloittaa yt-neuvottelut. Kuvassa Etelä-Karjalan keskussairaala. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote aloittaa yhteistoimintaneuvottelut.

Yt-neuvottelut aloitetaan, koska Eksotelta vaaditaan ensi vuodelle merkittäviä säästötoimia suhteessa Eksoten esittämään talousarvioon.

Yt-neuvottelut alkavat viikolla 45 eli ensi viikolla.

Tuoreessa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että yt-neuvottelut voivat johtaa irtisanomisiin ja lomautuksiin.

Eksoten rahoitus tulee alueen kunnilta ja nyt arvioituja menoja tulee karsia seitsemällä miljoonalla eurolla.

Eksoten omistavat kunnat toivovat, että vaadittavat säästöt eivät vaikuta Eksoten tarjoamiin palveluihin niitä heikentävästi.

Eksoten arvion mukaan esitetyt merkittävät säästötoimet, jotka vaikuttaisivat palveluihin mahdollisimman vähän, edellyttäisivät lomautuksia noin 1 100 henkilölle.

Mikäli lomautukset kestäisivät esimerkiksi kaksi viikkoa, toisi lomautuskokonaisuus toteutuessaan noin kahden miljoonan euron säästöt.

Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela kertoi aiemmin, että lomautukset ovat melkein ainoa vaihtoehto, sillä Eksotella on muutenkin vähän henkilöstöä ja esimerkiksi sijaisten saaminen on hankalaa.

Eksoten henkilöstö- ja viestintäjohtaja Santtu Niemi kertoo, että lomautukset voisivat tuottaa Eksotelle suoria säästöjä palkkakustannuksista.

– Lomautusten aiheuttaman työkuorman kasvun myötä tosiasialliset säästöt voivat kuitenkin jäädä paljon pienemmiksi, Niemi ennakoi.

Lomautusten lisäksi säästöjä tullaan etsimään myös toimintojen uudelleenjärjestelyjen kautta. Alustavan arvion mukaan nämä järjestelyt voisivat enimmillään johtaa noin 60 tehtävän irtisanomiseen tai osa-aikaistamiseen.

Neuvotteluihin osallistuvat Eksoten työnantajaedustajien lisäksi henkilöstön edustajat.

Lue lisää: