Hyppää sisältöön

Anastassia Suhhareva, 20, koki lukion liian haastavaksi ja ammattikoulun liian helpoksi – mutta suorittikin lopulta molemmat samaan aikaan

Ammatillisen perustutkinnon ja lukioaineiden yhdistämisen suosio kaksinkertaistui Stadin ammatti- ja aikuisopistossa, kun pääsyvaatimukset lukio-opintoihin poistettiin.

Anastassia Suhhareva suoritti samanaikaisesti sekä ammattitutkinnon että ylioppilastutkinnon. Liiketalouden opinnot kiinnostavat jatkossa. Kuva: Matti Myller / Yle

Parturi-kampaamon valot loistavat kirkkaina marraskuisen tihkusateen keskellä Helsingin Kampissa.

Liikkeessä yksi ammattilainen on selkeästi muita nuorempi. 20-vuotias Anastassia Suhhareva neuvoo kollegaansa parturoinnissa varmoin ottein.

Anastassia Suhhareva on työskennellyt jo puolitoista vuotta parturi-kampaajana Helsingissä. Kuva: Matti Myller / Yle

Suhhareva on jo ehtinyt saada parturi-kampaajan opintonsa valmiiksi, ja tänään hän saa vielä tuhansien muiden tavoin tietää ylioppilastutkintonsa tulokset.

Mutta miten Anastassia Suhhareva, joka piti lukiota liian raskaana ja ammattikoulua liian helppona, kuitenkin päätyi lopulta suorittamaan molemmat samanaikaisesti.

Lukiosta amikseen, amiksesta ammattilukiolaiseksi

Peruskoulun jälkeen Suhhareva pyrki ja pääsi lukioon. Hän ehti suorittaa lukio-opintoja parin kuukauden ajan, kunnes totesi opiskelun olevan liian haastavaa ja monimutkaista.

– Joka päivä kahdeksasta neljään istuin lukiossa opiskelemassa. Se oli liian tylsää, halusin tehdä jotain käsilläni.

Opinto-ohjaaja auttoi etsimään vaihtoehtoa lukio-opiskelulle.

Koska kampausten tekeminen oli aina sujunut näppärästi ja kauneus ja muoti kiinnostivat, Suhhareva vaihtoi kesken lukuvuoden Stadin ammatti- ja aikuisopistoon.

Edessä oli kuitenkin uusi yllätys.

– Olin opiskellut parturi-kampaajaksi ammattikoulussa puoli vuotta, kun totesin sen olevan liian helppoa!

Lopulta opinto-ohjaajan opastuksella Anastassia Suhharevasta tuli ammattilukiolainen.

– Minulla oli niin hyvät opot! Ammattilaiset, jotka osasivat kertoa, miten pitäisi toimia. He auttoivat todella paljon kun olin ihan pihalla, enkä ymmärtänyt, miten toimia.

Lukio-opintoja voi ottaa omaan tahtiin

Jo parin vuoden ajan kaikki Stadin ammatti- ja aikuisopiston (Stadin AO) opiskelijat ovat päässeet ilman pääsyvaatimuksia mukaan myös lukio-opintoihin eli ammattilukiolaiseksi.

Ammattilukion suosio kaksinkertaistui, kun peruskoulun päättötodistuksen keskiarvorajasta luovuttiin, kertoo Stadin AO:n opinto-ohjaaja ja ammattilukiokoordinaattori Silvia Soosalu.

Käytännössä ammattiin opiskeleva voi halutessaan poimia lukiosta vain niitä oppiaineita, joita hän pitää itselleen tarpeellisina.

Vaihtoehtona on opiskella ammatillisen perustutkinnon ohessa esimerkiksi ainoastaan lukion matematiikan kursseja – tai valita riittävä kokonaisuus, joka lopulta johtaa ylioppilastutkintoon.

Lukio-opintoja ei myöskään tarvitse aloittaa välittömästi, kun ammattiopinnot alkavat. Opiskelija voi itse räätälöidä henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaansa omaan tahtiin.

– Meillä on opiskelijoita, jotka ovat opiskelleet esimerkiksi jo vuoden ammattia varten, ja haluavat vasta sitten mukaan lukio-opintoihin, Soosalu täsmentää.

Stadin ammatti- ja aikuisopistossa kiinnostus lukioaineisiin kaksinkertaistui, kun koulu poisti pääsyvaatimukset lukio-opintoihin. Kuva: Matti Myller / Yle

Mikä merkitys sillä on ammattiin opiskelevien kannalta, että pääsyä lukio-opintoihin on helpotettu?

– Opiskelijan kannalta sillä on erittäin suuri merkitys, koska jokainen opiskelija on omalla tavallaan lahjakas jossain.

Ammattilukiokoordinaattori SIlvia Soosalu kertoo, että noin kaksisataa Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijaa aloitti ammattilukiolaisena tänä syksynä. Suurin osa heistä tähtää ylioppilastutkintoon.

– Suurimmalla osalla lukio-opinnot on integroitu lukujärjestykseen. Heillä on kaksi päivää viikossa lukio-opintoja ja kolme päivää ammatillisia opintoja.

Valtakunnallisesti tilanne ei ole yhtä innostava, käy ilmi Opetushallinnon tilastopalvelusta. Sen mukaan kaksoistutkinnon suorittajien määrä on laskenut tasaisesti koko 2010-luvun.

Opetushallinnon tilastopalvelun mukaan valtakunnallisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon suorittaneita oli vuonna 2010 noin 2 300, mutta vuonna 2019 enää noin 1 600.

Tarkkaa syytä laskuun ei Opetushallituksesta osata arvioida, koska tutkittua tietoa asiasta ei ole.

"Opettajat ymmärtävät, että teemme paljon töitä"

Anastassia Suhharevalta tavoitteen saavuttaminen vei lopulta neljä vuotta.

Hän ei kuitenkaan muistele urakkaa liian rankkana, vaikka opintojen loppuvaiheessa aloitti myös työt parturi-kampaajana koulun ohessa.

– Kyllä opettajat ymmärtävät, että teemme paljon töitä sekä amiksen että lukion puolella. He auttavat koko ajan, eli ei mitään hätää.

Anastassia Suhhareva kehuu oppilaanohjaajilta saamaansa opastusta niin lukiossa kuin ammattiopinnoissakin. Kuva: Matti Myller / Yle

Ylioppilastutkinnossaan Suhharevalla on lyhyt matematiikka, suomi toisena kielenä, venäjä sekä terveystieto.

– Haluan vielä jatkaa opintoja. Minua kiinnostavat yrittäjyys ja liiketalous, mutta katsotaan sitten tulevaisuudessa.

Kenelle kaksoistutkinto mielestäsi sopii?

– Niille, jotka eivät ole varmoja tulevaisuudestaan ja niille, joille lukio tuntuu liian haastavalta. Kun haluaa opiskella, mutta haluaa tehdä myös käsillään.

Tarkempia juhlasuunnitelmia Suhharevalla ei vielä ole.

Koululla ylioppilasjuhlaa vietetään joulukuun alussa ja samalla opiskelijaelämä päättyy – ainakin hetkeksi.

– Vähän ikävää, kun se loppuu. Tuo aika oli sellainen ihana nuoruus, että pääsin tekemään kaikkea, mitä halusin.

Lue seuraavaksi: