Hyppää sisältöön

Traktorilla kouluun kulkevan Ville Laaksosen, 15, mielestä ajokortin voisi saada vuotta aiemmin: "Kunhan et ole tyhmä, vaikka joku yllyttäisi"

Hyppäsimme pikkukylässä asuvan Laaksosen traktorikyytiin marraskuisella koulumatkalla. Kunhan ikää karttuu, aikoo hän anoa poikkeuslupaa ajokortin saamiseksi 17-vuotiaana vanhempiensa suostumuksella.

Traktori vaihtuu autoon, kunhan Ville Laaksonen täyttää 17 vuotta
Traktori vaihtuu autoon, kunhan Ville Laaksonen täyttää 17 vuotta

Deutz-Fahr DX 6.30 murahtaa miehekkäästi käyntiin, kun 15-vuotias Ville Laaksonen starttailee koulumatkalleen Eurajoen Sydänmaan kylässä.

Sakeat savut pöllähtävät traktorin piipusta aamuhämärälle taivaalle.

– Se on vähän tuollainen... ympäristönpelastaja, toteaa Laaksonen lakonisesti.

Yhdeksännellä luokalla opiskeleva Ville Laaksonen taittaa vihreäkylkisellä traktorilla koulumatkansa lähes joka päivä.

Matkaa Sydänmaalta Eurajoen yhteiskoululle on noin kahdeksan kilometriä. Pelkästään kotipihasta peltojen keskeltä riittää metsätietä hyvän matkaa, ennen kuin tullaan päätielle.

Joskus kiireessä on parempi turvautua linja-autoon. Traktorikyydissä aikaa vierähtää helposti puolikin tuntia.

– Pääasiassa kuljen traktorilla näin syksyisin ja talvisin. Kesällä kuljen mopon kanssa aika paljon. Sateisella ja kylmällä säällä tämä on mukavampi kulkupeli.

Matkan varrella Laaksonen moikkailee muilla menopeleillä kouluun suuntaville kavereilleen. Ohittava autoilijakin tervehtii kiitokseksi, kun nuori mies antaa sopivassa kohtaa tilaa traktorillaan.

Muita traktorinkäyttäjiä kaveripiiristä ei yhtä lukuunottamatta löydy. Ville Laaksonen on pienestä pitäen ajanut kotipihalla, ja tehnyt peltohommia traktorilla.

– On muillakin traktoreita, mutta ei niiden vanhemmat oikein anna ajaa traktorilla kouluun. Omat vanhempani tiesivät, että osaan ajaa, niin kyllä he vaan luottavat tarpeeksi.

Vastuuta vaaditaan niin vanhemmilta kuin nuorelta itseltään

Suomessa suunnitellaan parhaillaan ajokorttiuudistusta, jossa kaikki 17-vuotiaat saisivat ajokortin vanhempien suostumuksella. Lakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella.

Ville Laaksonenkin on jo miettinyt pyytävänsä vanhempiensa suostumusta poikkeusluvan hakemiseen, jos uusi laki ei ehdi, tai tule lainkaan voimaan hänen täyttäessään 17 vuotta. Hänen isosiskonsa ajaa omia koulumatkojaan jo nyt poikkeusluvalla.

Traktori vaihtuu autoon jo parin vuoden sisällä, jos 15-vuotiaan Ville Laaksosen kaavailut toteutuvat. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Esimerkiksi pitkä koulumatka on Ville Laaksosen mielestä perusteltu syy ajokortin saamiselle vuotta aiemmin.

– Jos vanhemmat ottavat siitä vastuun. Tiedostavat, että oma lapsi on valmistautunut siihen ja on tarpeeksi kypsä, toteaa Laaksonen.

Toki ajokortin saaminen jo 17-vuotiaana helpottaisi muutenkin elämää pitkien taipaleiden takana.

– Vapaa-ajallakin voi paremmin harrastaa. Jos ajaa jonnekin Raumallekin täältä Eurajoelta, ei se kaikkein mukavinta ole millään mopoautolla mennä.

Monet liikenneturvallisuuden asiantuntijat ovat esittäneet jyrkän kriittisiä kommentteja vireillä olevasta lakiuudistuksesta. Nuorten synkkien onnettomuustilastojen pelätään mustenevan entisestään.

Ville Laaksosen mielestä nuoren kuskin tulee hallita liikennesäännöt kunnolla ja tiedostaa ajotaitonsa tuoreena kuljettajana.

– Se on vähän itsestä kiinni, että havainnoi riskejä. Kunhan et ole tyhmä, vaikka joku yllyttäisi ajamaan vähän kovempaa. Olet vastuullinen liikenteessä, se riittää mielestäni.

Nuorten kuljettajien ajotaidot ja asenteet ovat nousseet esiin keskustelussa lakiuudistuksesta. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Perinteet kunniaan

Pitkän puksutuksen jälkeen Ville Laaksonen viimein kaartaa Eurajoen yhteiskoulun pihaan. Pysäköintipaikalla alkaa olla jo täyttä, mutta muita traktoreita ei näy.

Laaksonen parkkeeraa kahdeksan mopoauton ja parin traktorimönkijän viereen.

– Ehkä traktoreita voisi olla enemmän, niistä voisi tehdä sellaisen rivin tuohon. Ei olisi liikaa ainakaan noita murokulhoja, hän viittaa kintaallaan mopoautoihin.

Ville Laaksosesta on mukava pitää yllä katoavaa kansanperinnettä.

– Isäkin kertoi, että nuoruudessa on menty traktorin kanssa kouluun, niin kyllä se on ihan hienoa minunkin mielestäni.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 6.11. kello 23.

Lue myös:

.
.