Hyppää sisältöön

Sudanissa neuvottelut pääministerin ja vallankaappaajien välillä ovat edenneet – sotilasjohtaja haluaa kiirehtiä hallituksen muodostamista

Sudanin armeijan komentaja Abdel Fattah al-Burhan sanoi torstaina Yhdysvaltain ulkoministerille, että uuden hallituksen muodostamista Sudaniin tulisi kiirehtiä. Myös YK:n pääsihteeri keskusteli torstaina al-Burhanin kanssa.

Mielenosoittajat jatkoivat vallankaappauksen vastustamista Sudanin pääkaupungissa Khartumissa 4. marraskuuta 2021. Kuva: Mahmoud Hjaj / AOP

Neuvottelut Sudanin pääministerin Abdalla Hamdokin ja vallan kaappanneen sotilasjohdon välillä ovat edistyneet, kertovat uutistoimisto Reutersin lähteet. Samalla YK ja Yhdysvallat ovat jatkaneet osapuolien painostamista sopuun.

Sudanin armeijan komentaja Abdel Fattah al-Burhan kaappasi vallan Sudanissa siirtymäajan hallinnolta viime viikon maanantaina. Siirtymäajan hallinto on ajanut maahan demokraattista muutosta sen jälkeen, kun Sudanissa kolme vuosikymmentä vallassa ollut diktaattori Omar al-Bashir syrjäytettiin keväällä 2019.

Al-Burhan sanoi torstaina, että uuden hallituksen muodostamista maahan tulisi kiirehtiä. Hän keskusteli asiasta Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa puhelimitse, al-Burhanin kansliasta vahvistetaan.

– Osapuolet ovat päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että hallituksen muodostamista on tarpeellista nopeuttaa, al-Burhanin kansliasta kerrottiin puhelinkeskustelun päätyttyä.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kommentoi puhelinkeskustelua myöhemmin ja kertoi, että ulkoministeri Blinken oli kehottanut al-Burhania jatkamaan vuoropuhelua, joka palauttaa pääministeri Hamdokin virkaansa. Lisäksi Blinken oli kehottanut al-Burhania vapauttamaan kaikki vallankaappauksen yhteydessä pidätetyt päättäjät, ulkoministeriöstä kerrotaan.

Vallankaappauksen yhteydessä pidätettiin pääministeri Hamdokin lisäksi useita ministereitä sekä siviilihallinnon virkamiehiä.

Neljä pidätetyistä ministereistä päästettiin torstaina vapaaksi al-Burhanin määräyksestä. Pääministeri Hamdok on vaatinut kaikkien pidätettyjen vapauttamista ehtona neuvotteluiden jatkumiselle.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres keskusteli torstaina al-Burhanin kanssa ja pyysi komentajaa palauttamaan perustuslaillisen järjestyksen Sudaniin ja jatkamaan siirtymäajan edistämistä.

Aiheesta lisää: