Sotkamossa Hiukan uimaranta sai omat elämysvalonsa, mutta kaikille se ei sovi – valotaide on yleistynyt Suomessa

Valotaide ja valaistukset ovat tulleet osaksi kuntien ympäristötaidetta. Valosuunnittelija Jukka Laukkasen mukaan se on joustavin tapa tehdä ympäristötaidetta.

Tältä näyttää Hiukanharjun elämäysvalaistus Sotkamossa
Tältä näyttää Hiukanharjun elämäysvalaistus Sotkamossa

Useissa kunnissa on huomattu, että valotaide lisää viihtyisyyttä ilman rakentamista.

Monet kunnat ja kaupungit ovatkin ottaneet valotaiteen yhdeksi keinoksi lisätä viihtyvyyttä. Osa järjestää valotaidefestivaaleja ja osa pysyvämpiä valaistuskohteita. Esimerkiksi moni viitostietä ajanut muistaa Siilinjärvellä kallion päällä olevan kultaisen kauriin.

– Valo on joustavin tapa tehdä ympäristötaidetta, sanoo Valosa Oy:n valaistussuunnittelija Jukka Laukkanen.

Laukkanen on suunnitellut Sotkamon kunnalle elämysvalaistuksen Hiukan uimarannan harjumaisemaan. Sotkamossa kohdevalaisuja oli toivottu, joten kunnassa päätettiin valaista Hiukan tunnetut hiekkaharjut.

Laukkasen mukaan työ alkoi vuoden 2020 alussa, kun kunnassa ryhdyttiin miettimään Hiukan alueen ja kirkonkylän elävöittämistä.

– Erinäisten vaiheiden jälkeen, kuten koronan, on mahtavaa saada valot päälle ja kuntalaisten iloksi. Ja myös omaksi iloksi, koska nyt taide viimein toteutuu, Laukkanen kuvailee tuntemuksiaan.

Valot kokeneet arvostelua

Hiukan valaistusta on arvosteltu koko suunnittelun ajan. Osa paikallisista kokee, että ne eivät ole oikeassa paikassa hiekkaharjun päällä. Osa pelkää ympäristön turmeltuvan.

Laukkasen mukaan valotaide täytyy kuitenkin suunnitella luontoa ja asukkaita kunnioittaen. Valaisun tarkoituksena ei ole tuottaa valosaastetta, vaan pikemminkin sulauttaa valo osaksi ympäristöä.

Valot on ajastettu palamaan hämärässä. Nykyaikainen led-tekniikka takaa valoille 50 vuoden käyttöiän.

– Hiukkaan suunniteltiin ruosteen väriset tolpat, jotka sointuvat punertavaan mäntymetsään. Kun valot eivät ole päällä, ne eivät mitenkään pomppaa ympäröivästä luonnosta.

Mitä mieltä olet valotaiteesta? Voisiko se syrjäyttää esimerkiksi ilotulitukset tulevaisuudessa? Keskustelu on auki 6. lokakuuta kello 23 asti.

Tältä näytti Sotkamossa Hiukan uimarannalla perjantai-iltana valojen sytyttyä.

Lue myös: