Ruotsin väistyvä pääministeri Stefan Löfven Ylen haastattelussa: Keskiluokan on kannettava vastuu ampumisväkivallasta – huumeiden viihdekäyttö vahvistaa jengejä

Vallasta luopuva pääministeri Stefan Löfven osoittaa Svenska Ylen haastattelussa sormella myös edeltäjiään, jotka ovat leikanneet veroja ja yksityistäneet palveluja. Hän lupaa poliisille resursseja ja rikollisille ankarampia rangaistuksia.

– Ammuskelut eivät enää kasva, toivon että tilanne on tasaantumassa ja ampumiset saattaisivat olla jopa laskussa, Stefan Löfven sanoo. Kuva: Stina Stjernkvist / EPA

Stefan Löfven on ollut Ruotsin pääministeri vuodesta 2012 lähtien. Hänen valtakautensa on päättymässä hetkellä, jolloin jengiväkivalta uhkaa Ruotsin yhteiskuntarauhaa.

Löfvenin kaudella tilanne on kehittynyt huonoon suuntaan. Suomalaistoimittajille hän kuitenkin toteaa, että hallinto on tehnyt sen, minkä pystyy. Löfvenin mukaan ongelmat ovat perintöä menneiltä vuosilta.

– Ne, joilla oli valta ennen meitä, heikensivät sosiaalisia turvaverkkoja leikkaamalla veroja ja yksityistämällä palveluja. Me olemme myös olleet liian huonoja integroimaan muista maista tulevia henkilöitä yhteiskuntaan, Löfven toteaa Svenska Ylen haastattelussa.

Löfven painottaa, että Ruotsin syrjäytyneet alueet ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa.

– Mutta nyt pidämme huolen, että poliisi saa tarvitsemansa resurssit ja että rangaistuksia kovennetaan.

Syrjäytyminen on ongelma myös Suomessa, mutta jengiampumisia tapahtuu Ruotsissa. Mistä tämä johtuu?

– Kyse on paljolti rahasta, varallisuuden tavoittelusta ja se liittyy huumekauppaan, Löfven sanoo.

Ruotsin yleisradion mukaan (siirryt toiseen palveluun) riski tulla tapetuksi on yhä Suomessa suurempi kuin Ruotsissa. Aseväkivalta on kuitenkin erilaista. Suomessa se tapahtuu pääasiassa perhepiirissä tai vastaavissa olosuhteissa – Ruotsissa rikollisten kesken kaduilla.

Dagens Nyheter -lehti kertoi juuri (siirryt toiseen palveluun), että ampumistapaukset ovat vähentyneet tänä vuonna aavistuksen. Löfven toivoo ja uskoo, että kehitys on kääntymässä.

– Ammuskelut eivät enää kasva, toivon että tilanne on tasaantumassa ja ampumiset saattaisivat olla jopa laskussa.

Ruotsin hallitus on tehnyt useita esityksiä rangaistusten koventamiseksi ja jengirikollisuutta vastaan käytävän taistelun tehostamiseksi.

Löfven toteaa, että hallituksen tehtävänä on taata riittävät resurssit. Toisaalta myös keskiluokan tulee kantaa vastuunsa.

– Viikonloppuisin huumeita viihdekäyttävien ihmisten tulee ymmärtää, että he vahvistavat näitä voimia. Mitä enemmän ihmiset käyttävät huumeita ja mitä enemmän rahaa liikkuu, sitä tärkeämmäksi se tulee. Kaikkien tulee miettiä, mitä itse teemme, Löfven sanoo.

Enemmän aikaa vaimon kanssa

Stefan Löfven on johtanut Ruotsia seitsemän vuoden ajan. Torstaina Magdalena Andersson valittiin sosiaalidemokraattien puheenjohtajaksi – ja jo ensi viikolla hän saattaa olla Ruotsin ensimmäinen naispääministeri.

Stefan Löfven odottaa saavansa tulevaisuudessa viettää enemmän vapaa-aikaa vaimonsa kanssa. Yhteiskunnallista roolia hän ei aio täysin hylätä.

– Haluan tehdä jotain yhteiskunnan hyväksi, ehkä jotain, mikä liittyy lapsiin, Löfven sanoo.

Stefan Löfven on itse kasvanut sijaisperheessä ja kertonut usein saaneensa tukea yhteiskunnalta silloin kun on sitä tarvinnut.

Voit keskustella aiheesta 6.11. klo 23:een saakka.

Lue lisää: