Metsäpirtin myyntiaikeet herättävät tunteita Iisalmessa – seurakuntayhtymä pitää silti kiinni suunnitelmastaan

Myyntiä vastustavan kirkkovaltuuston jäsenen mukaan Metsäpirtin alue on kulttuurihistoriallinen ja arkeologinen kokonaisuus, jota ei saa pilkkoa.

Metsäpirtin kurssi- ja leirikeskus sijaitsee Mansikkaniemellä, noin kolmen kilometrin päässä Iisalmen keskustasta. Kuva: Anne-Pauliina Rytkönen/Yle

Iisalmessa sijaitsevan Metsäpirtin kurssi- ja leirikeskuksen myynti on keskeytetty, mutta Ylä-Savon seurakuntayhtymä aikoo edelleen pitää kiinni suunnitelmastaan myydä kiinteistö.

Syynä ovat yhtymän taloudelliset haasteet. Seurakuntalaisten määrä vähenee, mutta kiinteistöjen ylläpito vaatii yhä enemmän kunnostus- ja ylläpitorahaa.

– Pyrimme pitämään vain seurakunnan ydintoimintojen kannalta välttämättömät kiinteistöt, sanoo seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Jarno Rönkkö.

Metsäpirtin kurssi- ja leirikeskuksen rantasauna. Kuva: Anne-Pauliina Rytkönen/Yle

Ylä-Savon seurakuntayhtymä sai Metsäpirtistä 90 ostotarjousta, ja kauppoja esitettiin tehtäväksi 114 000 euron hintaan. Kauppa olisi sisältänyt rakennukset ja 0,6 hehtaarin määräalan Pappila-tilasta.

Eläkkeellä oleva rovasti ja kirkkovaltuuston jäsen Martti Sallinen teki kuitenkin hylkäysesityksen, jota kannatti 16 valtuuston jäsentä. Koska myyntiesitys ei saanut 2/3 määräenemmistöä taakseen, on myynti toistaiseksi keskeytetty.

Metsäpirtin alueella sijaitsee vanha sotatanner

Rovasti Martti Sallisen mukaan Metsäpirtin alue on kulttuurihistoriallinen ja arkeologinen kokonaisuus, jota ei saa pilkkoa. Koljonvirran alueella käytiin Suomen sodan taisteluita vuosina 1808–1809.

– Toivon, että se säilyy julkisessa omistuksessa. Kun Metsäpirtin päärakennusta rakennettiin vuonna 1975, paljastui pohjatöissä venäläinen sotilashauta, Sallinen kertoo.

Sotahistorian säilymisen lisäksi rovasti Martti Sallinen tuo esiin huolensa Ylä-Savon seurakuntayhtymän majoituskapasiteetista.

Hänen mukaansa pitäisi ensin selvittää, kuinka paljon kustannuksia syntyisi, jos esimerkiksi rippileirien majoitustilat jouduttaisiin vuokraamaan ulkopuolisilta.

Seurakunnan omaisuuden myynti herättää monenlaisia tunteita

Ylä-Savon seurakuntayhtymä omistaa Mansikkaniemen alueella mittavat maa-alueet. Osa maista on vuokrattu Iisalmen kaupungille museo- ja kesäteatterikäyttöön. Metsäpirtin läheisyyteen rakennetaan parhaillaan Mansikkaniemen koulua.

Rovasti Martti Sallisen mukaan aluetta pitäisi kehittää kokonaisuutena.

– Metsäpirtin alueelle voisi rakentaa majoitusmökkejä, joita voisi vuokrata myös ulkopuolisille, hän ehdottaa.

Metsäpirtin kurssi- ja leirikeskus sijaitsee luonnonkauniilla paikalla järvenrannalla. Kuva: Anne-Pauliina Rytkönen/Yle

Ylä-Savon seurakuntayhtymä on päättänyt myydä Pielaveden ja Sonkajärven kanttorilat korkeimman tarjouksen tehneille yksityishenkilöille.

Pielaveden kanttorila myydään 161 000 eurolla ja Sonkajärven kanttorila 32 001 eurolla. Kaupat alistetaan vielä kirkkohallituksen vahvistettavaksi.

Syytä sille, miksi juuri Metsäpirtin myyminen puhuttaa Iisalmessa on monia.

– Se on Iisalmen alueen asukkaille historiallinen paikka ja siinä on monenlaista tarinaa. Siinä on myös tunteet hyvin voimakkaasti mukana, arvioi seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Jarno Rönkkö.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Aiheesta aiemmin: