Hyppää sisältöön

Riistakeskus kannustaa villisikojen metsästykseen pohjalaiskunnissa – Etelä-Pohjanmaalla elelee jo vakiintunut lauma

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla tehdään säännöllisesti havaintoja villisiasta, vaikka eläimiä tavataan Suomessa eniten Etelä- ja Kakkois-Suomessa. Etelä-Pohjanmaalla villisiat tuottavat jo jälkeläisiä.

Villisika ei ole enää satunnainen vieras Etelä-Pohjanmaalla. Arkistokuva. Kuva: Mikael Grennard

Suomen 3500-päisestä villisikapopulaatiosta (siirryt toiseen palveluun) suurin osa asuu Etelä- ja Kaakkois-Suomessa, mutta eläimiä tavataan myös pohjoisempana.

Villisikojen pelätään levittävän afrikkalaista sikaruttoa, joka olisi vaarallinen Suomen sikataloudelle. Ruttoa on tavattu Venäjällä ja Baltiassa.

Riistaviranomaiset kannustavat metsästykseen esimerkiksi pohjalaiskunnissa, toteaa riistapäällikkö Mikael Luoma riistakeskuksesta:

– Pohjanmaalla on linjattu, ettei villisikaa pidä päästää vakiintumaan alueelle ja täällä toivotaan, että metsästäjät suhtautuvat sen metsästykseen vakavasti.

Riistakeskuksen Pohjanmaan ja Rannikko-Pohjanmaan alueella on tänä syksynä ammuttu 11 villisikaa.

Vakiintunut lauma

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla villisika on säännöllinen vieras, mutta ei vielä vakiintunut. Etelä-Pohjanmaalla tilanne on toinen.

Etelä-Pohjanmaalla ja erityisesti Suupohjan alueella viime aikoina liikkuneesta laumasta on paljon todisteita, kertoo riistapäällikkö Mikael Luoma riistakeskuksesta.

– Erityisesti Isojoella on tehty runsaasti havaintoja villisiasta. Nyt toivotaan, että varsinkin Suupohjassa metsästettäisiin villisikoja. Tehokasta pyyntiä tarvitaan.

Riistakeskus on jo viime vuonna linjannut, että eläimen ei pitäisi päästä vakiintumaan alueelle, sillä sen mahdollisesti kantama afrikkalainen sikarutto on uhka paikalliselle sikataloudelle.

Villisikoja on Etelä-Pohjanmaalla metsästetty, mutta ne ovat silti myös lisääntyneet luonnossa. Lisääntyminen on merkki lauman vakiintumisesta.

Villisikoja on yhä enemmän

Villisikojen määrä on viime vuodesta lisääntynyt rajusti Suomessa. Luke arvioi viime vuonna, että Suomessa elää 1 500–2 650 villisikaa ja tänä vuonna taas noin 3500. Yksi emakko voi synnyttää 10 porsasta.

Luonnonvarakeskus on tänä vuonna aloittanut kaksivuotisen projektin (siirryt toiseen palveluun), jolla yritetään saada kuriin villisian aiheuttama maatalousvahinkoriski sekä viljelystuhot.

Metsästäjäliitolla on Ruokaviraston kanssa meneillään kolmivuotinen projekti (siirryt toiseen palveluun), jonka aikana metsästäjiä koulutetaan villisikakannan hallintaan ja sikaruttoriskin pienentämiseen.