Hyppää sisältöön

Varkauden kerrostaloräjähdyksestä viikko – asukkaita auttanut sosiaaliohjaaja: "Asiat voivat muuttua hetkessä kenellä tahansa meistä"

Varkaudessa räjähdyksessä ja tulipalossa vaurioituneen kerrostalon asukkaat ovat kaupungin tietojen mukaan löytäneet uudet kodit. Kaikki hotellissa tilapäismajoituksessa olleet ovat kirjautuneet ulos.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Soile Merilä ja sosiaaliohjaaja Marja Kelkka olivat mukana järjestämässä kriisiapua kerrostalon asukkaille ja muille kaupunkilaisille. Kuva: Heikki Haapalainen

Varkaudessa viime sunnuntaina tapahtunut kerrostaloräjähdys on mullistanut monen elämän. Räjähdyksessä ja tulipalossa vaurioituneessa kerrostalossa asui 13 ihmistä.

Varkauden kaupungin sosiaaliohjaaja Marja Kelkka kertoo, että hätätilanne on osoittanut, miten paljon auttajia löytyy ja miten auttajat tukevat toisiaan.

– Olen ollut auttamisverkoston yhtenä jäsenenä tämän kuluneen viikon. Olen nähnyt konkreettisesti, että tiukassa tilanteessa ihmiset yrittävät auttaa toisiaan, voin siis itsekin turvata siihen. Auttajat tsemppaavat myös toisiaan jaksamaan, minuakin.

Räjähdys johtui todennäköisesti höyrystyneestä bensiinistä. Se, oliko teko tarkoituksellinen vai vahinko, ei ole vielä selvillä.

Kerrostalo vaurioitui pahoin räjähdyksessä ja tulipalossa. Myös pelastustyöt ovat jättäneet jälkensä asuntoihin. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Ylen tavoittama asukas haluaa pysytellä nimettömänä, mutta välittää vilpittömän kiitoksensa kriisiavusta SPR:lle ja muille apua tarjonneille.

Asukkaat joutuivat pakenemaan talosta ilman lisävaatteita tai puhelimia. Viikon mittaan he ovat saaneet hakea tavaroitaan talosta, mutta niissä on vahva noen haju.

Moni asukas on löytänyt asunnon omatoimisesti, mutta myös sosiaalitoimi on ollut tarvittaessa tukena.

– Olen kaikille asuntonsa menettäneille antanut vinkkejä mistä lähteä kysymään asuntoja. Joidenkin kanssa olemme etsineet vapaita asuntoja netistä sekä soittelemalla vuokranantajille. Olen ollut mukana tekemässä vuokrasopimuksia ja järjestämässä asuntoihin kalusteita ja muita kodin tarvikkeita, Kelkka kertoo.

Kerrostaloräjähdys ja sitä seurannut tulipalo ovat koskettaneet kaupunkilaisia, mutta myös monenlaisiin tilanteisiin tottuneita viranomaisia ja eri auttajatahoja.

– Asiat voivat muuttua hetkessä kenellä tahansa meistä. Myös psyykkistä tukea kriisin läpikäymiseen oli tarjolla ja siitä tiedotettiin kaupunkilaisille. Se, että tässä menetettiin nuori ihmishenki on minusta myös hyvin hyvin surullinen asia.

Räjähdys on paljastanut tiilirakenteen rappauksen alta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Valmiiksi sovittua toimintatapaa ei ollut

Vaikka kriisiavusta on tullut kiittävää palautetta, hätätilanne sisältää aina yllätyksiä. Kokemukset kerrostaloräjähdyksestä opettavat myös viranomaisille ja muille auttajille uutta.

– Itselleni yllätyksenä tuli, että meillä ei oikeastaan ole tällaista kriisitilanteiden varalle sovittua toimintatapaa. Ovathan kriisitilanteetkin erilaisia, joten ehkä sama toimintatapa ei kävisi kaikkiin kriiseihin, sosiaaliohjaaja Marja Kelkka pohtii.

Kriisityöntekijät kokoontuivat palaveriin heti tapauksen jälkeisenä päivänä ja jakoivat tietoa tarjolla olevasta avusta, jotta jokainen osasi tarjota sitä tarvitseville.

Kelkka sanoo yllättyneensä myös siitä, että talon asukasluettelossa oli asukkaita, jotka olivat jo muuttaneet pois ja luetteloon ei ollut myöskään merkitty tietoja tyhjillään olevista asunnoista. Se toi oman haasteensa tavoittaa asianosaiset.

Lue myös:

.
.