Maanjäristys Rovaniemellä – yksi lukuisista järistyksen havainneista: "Ihan kuin olisi auto törmännyt taloon"

Lauantai-iltana Rovaniemellä havaittiin noin 1.5 magnitudin maanjäristys. Seismologian instituutti on saanut paikallisilta lukuisia havaintoja tapahtuneesta.

Rovaniemen keskusta kuvattuna vuonna 2019 Kuva: Raimo Torikka / Yle

Maa järisi Rovaniemellä lauantai-iltana noin puoli seitsemältä. Seismologian instituutin alustavan analyysin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kyseessä oli noin viiden kilometrin syvyydessä tapahtunut, 1.5 magnitudin maanjäristys.

Lukuisat ihmiset ovat Rovaniemen alueella havainneet järistyksen ja raportoineet havainnoistaan instituutille. Yksi järistyksen havainneista on rovaniemeläinen Aimo Honkavuori.

– Siinä jäi paikoilleen odottamaan, että hetkinen, mikäs tämä ääni oikeastaan oli. Vaimolta kysyin, että kuulitko saman asian, sellaisen tömähdyksen.

Honkavuori kuvailee kiinnittäneensä huomiota nimenomaan tömähdykseen, ei tärähdykseen.

– Ei paukahdus, ei räjähdys, vaan tömähdys. Se vähän erilaisuudellaan pysäytti, että mikähän tämä on.

Erikoinen hetki hämmästytti myös Tuija Lainetta, joka havaitsi järistyksen kotonaan Rovaniemen Rinteenmäellä.

– Kyllä, kunnon jytkähdys. Ikkunat helkähtivät. Ihan kuin olisi auto törmännyt taloon.

Järistyskeskus sijaitsi seismologian instituutin mukaan viitisen kilometriä Joulupukin pajasta itään, ja se on rekisteröity yli 400 kilometrin päässä olevilla asemilla. Järistyskeskusta lähimpänä oleva asema sattui kuitenkin olemaan alle kymmenen kilometrin päässä, ja siksi sen rekisteröinneissä tapaus tulee ilmi selvästi.

Tarkempi analyysi lauantai-illan järistyksestä valmistuu maanantaina.

Suomessa havaitaan joka vuosi kymmeniä maanjäristyksiä. Tyypillisesti ne ovat kuitenkin seismologian instituutin mukaan suhteellisen heikkoja, 0-4 magnitudin järistyksiä.

Juttua täydennetty 7.11. klo 8:05: Lisätty tieto järistyksen kellonajasta sekä siitä, kuinka usein maa järisee Suomessa vuosittain.