Irakin pääministerin virka-asuntoon tehtiin epäonnistunut lennokki-isku – kolmesta lennokista kaksi ammuttiin alas

Pääministerin kanslian mukaan Mustafa al-Kadhimi yritettiin salamurhata.

Irakin turvallisuusjoukkojen jäseniä valvomassa tarkasti vartioidun vihreän vyöhykeen porttia Bagdadissa. Kuva otettu 6. marraskuuta. Kuva: Ahmed Jalil/ EPA

Irakin pääministerin Mustafa al-Kadhimin virka-asuntoon on tehty isku, kertovat irakilaisviranomaiset. Pääministeri selvisi iskusta vahingoittumattomana. Kanslian lausunnon mukaan pääministeri yritettiin salamurhata.

Iskussa käytettiin irakilaisviranomaisten mukaan räjähteillä lastattua lennokkia. Uutistoimisto AP:n mukaan seitsemän turvamiestä haavoittui iskussa. Erään turvallisuuslähteen mukaan kaksi henkivartijaa haavoittui iskussa. Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Pääministerin kanslia kuvasi lausunnossaan Mustafa al-Kadhimin selvinneen vahingoittumattomana salamurhayrityksestä.

Turvallisuuslähteiden mukaan iskussa oli mukana kolme lennokkia, joista kaksi ammuttiin alas, kertoo AFP. Lennokit oli ilmeisesti ohjattu ilmaan Tasavallan sillalta Bagdadissa.

Iskun jälkeen pääministeri ilmoitti Twitterissä olevansa kunnossa ja vetosi rauhallisuuden ja pidättyväisyyden puolesta.

Muut maat tuomitsivat iskun

Yhdysvallat, Iran ja Saudi-Arabia ovat tuominneet pääministeriä vastaan tehdyn iskun. Yhdysvallat arveli sunnuntaina iskun olleen terroristinen.

Iranin turvallisuusviranomainen syytti "kapinoinnista" ulkomaita. Saudi-Arabian ulkoministeriön tuomitsi teon "raukkamaiseksi terroteoksi", kertoi Al-Arabiya televisiokanava.

Asejoukko Kataib Hizbollah on kiistänyt osallisuutensa iskuun.

Pääministerin virka-asunto sijaitsee Bagdadissa niin kutsutulla vihreällä vyöhykkeellä, missä sijaitsevat myös muun muassa Irakin hallituksen tilat ja useat ulkomaiset lähetystöt.

Taustalla vaalitulosten viipyminen?

Lauantaina sadat Iran-mielisten ryhmien mielenosoittajat kokoontuivat jälleen vastustamaan viime kuun parlamenttivaalien alustavaa tulosta vyöhykkeen sisäänkäynnin liepeille. Jotkut polttivat pääministerin kuvia ja kutsuivat tätä rikolliseksi.

Myös perjantaina vyöhykkeen lähellä järjestettiin alustavaa vaalitulosta vastustava mielenosoitus. Protestoijien ja poliisien välisissä yhteenotoissa kuoli turvallisuuslähteen mukaan yksi ja puoluelähteen mukaan kaksi ihmistä.

Turvallisuuslähteen mukaan vyöhykkeelle ja sen ulkopuolelle lähetettiin turvallisuusjoukkoja iskun jälkeen.

Lopullisia vaalituloksia odotetaan julki viikkojen päästä.