Pakko olla täällä

Maija Kuivalainen, 23, tapaa ilmastokokouksessa maailman johtajia. Jos häntä ei tarvittaisi Glasgow'ssa, hän soittaisi saksofonia kotonaan Joensuussa.

Nuorten ilmastodelegaatti Maija Kuivalaisen aamu ilmastokokouksessa alkaa tapaamisella partiolaisten Ada Segerstamin kanssa. Kaksikko kohtaa kokouspaikan ulkopuolella, koska kaikilla järjestöillä ei ole pääsyä neuvottelualueelle.

YK:n ilmastokokous kestää kaksi viikkoa. Iso osa ajasta kuluu jonoissa. Kuivalainen solmii samalla uusia tuttavuuksia. Venäläinen ilmastoaktivisti Arshak Makichyan (vas.) on istunut kotimaassaan vankilassa.

Suomella on ollut nuorten ilmastodelegaatti jo kymmenen vuotta. Kuivalainen on ollut tehtävässä syksystä asti. Kaikilla mailla ei ole nuorten edustajaa kokouspaikalla.

Tässä Kuivalainen puhuu Suomen pääneuvottelijan Marjo Nummelinin kanssa seuraavista tapaamisista. Myös huonot kokousjärjestelyt puhuttavat – sekä Kuivalaisen edellisen illan kohtaaminen.

Sanoin prinssi Charlesille, että olen nuorten edustaja Suomesta. Hän puhui sen jälkeen pitkään nuorista. Toivon, että inspiroin häntä.

Kuivalainen pääsee tapaamaan prinssejä ja ministereitä, mutta käsien puristaminen ei riitä. Nuorten pitäisi päästä päättämään asioista, hän sanoo.

Aamupäivällä kokoukseen osallistuvat aktivistit järjestäytyvät mielenosoitusta varten. Heitä turhauttaa ilmastotoimien hitaus ja riittämättömyys.

Vastassa on joukoittain toimittajia. Nuoret ovat kritisoineet mediaa siitä, että heitä käytetään ilmastonmuutoksen kansikuvana. Samalla valta päättää pysyy yhä aikuisilla.

Merkittävä osa ilmastodelegaatin työtä on kertoa siitä somessa. Jokainen liikenevä hetki on käytettävä hyväksi. Kuivalainen on jakanut tileillään muun muassa kokemuksia junamatkaltaan Skotlantiin.

Keskipäivällä Kuivalainen joutuu hyppäämään mukaan Mock Cop26 -järjestön paneeliin, kun kaksi puhujaa on jäänyt jumiin liikenteeseen. Suomessa asiat ovat hyvin, mutta meidän pitää auttaa muita, hän korostaa. Seuraavaksi on kiirehdittävä mielenosoitukseen.

Olen onnellinen, että nuoret saavat vaikuttaa, mutta oikeastaanhan ilmastoratkaisujen pitäisi olla aikuisten hommaa.

Iltapäivän mielenosoituksessa ilmastoaktivisti Greta Thunberg kuvaa ilmastokokousta viherpesuksi. Kuivalainen ei ole näin jyrkkä. Hän pitää tärkeänä, että maailman maat ovat kokoontuneet yhteen ratkaisemaan kriisiä.

Ilmastokokous on paitsi jättimäinen neuvottelu myös pieni festivaali. Paluumatkalla kokouspaikalle Kuivalainen pysähtyy kuuntelemaan asiaa veganismista ja arktisen jään sulamisesta.

Samalla Tähtien sota -elokuvien Darth Vaderiksi pukeutunut aktivisti laulaa hänelle espanjalaisen rakkauslaulun.

Illansuussa Kuivalainen ehtii tavata ystävänsä, Arabiemiraattien nuorten edustajan Hoor Ahlin. Matkalla ulos hän pysähtyy vielä kuuntelemaan Alaskan alkuperäiskansojen paneelia.

Tärkeintä on ollut tavata muita nuoria eri puolilta maailmaa. Tulemme jatkamaan yhteistyötä ja vaatimaan päättäjiä tilille.

Kotimatka paikallisen perheen luokse taittuu junalla ja bussilla. Edessä on vielä viikko vaikuttamista. Yksi Kuivalaisen pääviesteistä on, että ilmastotoimille tarvitaan lisää rahaa.

Ympäristöpolitiikkaa opiskeleva Maija Kuivalainen on Joensuun kaupunginvaltuutettu ja vasemmistoliiton jäsen. Delegaattina hän edustaa kaikkia Suomen nuoria. Osallistumisen maksavat nuorisojärjestö Allianssi ja ympäristöministeriö.

Kuivalainen on vuokralla Anna ja Jennifer O'Brienin luona. Iltaisin kolmikko purkaa päivän tapahtumia. Tänä iltana Kuivalainen kertoo, miten alaskalaisten nuorten hätä painui hänen mieleensä.

Tärkeintä olisi, että seuraavassa ilmastokokouksessa nuoret istuisivat päättävissä pöydissä. Tämä voitaisiin kirjata ensi viikolla sääntökirjaan.

Tekijät

Teksti ja kuvat

Jenny Matikainen

Kuva Prinssi Charlesista

Hanna-Leena Lampi / ulkoministeriö

Julkaistu 8.11.2021