Hyppää sisältöön

Nyt juhlitaan! Ravintoloiden varauskirjat loppuvuodelle täyttyvät vauhdilla – "Kyllä tästä kaikkien aikojen pikkujoulut on tulossa"

Varsinkin isoille juhlille ja viikonlopun illoille voi olla jo vaikea löytää tilaa. Ravintolat odottavat juhlakaudesta vuoden 2019 veroista.

Pikkujoulukausi alkaa amerikkalaisesta halloweenista lokakuun lopussa ja päättyy jouluun. Eniten juhlia on marraskuun viimeisenä viikonloppuna, sanoo Scandic Hotelsin kaupallinen johtaja Christian Borg. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Valkoiset pöytäliinat, värivalot ja ilmapallot. Ne kaivetaan nyt kaapista esiin, sillä tänä vuonna työpaikat ja kaveriporukat järjestävät taas pikkujouluja.

Ravintoloiden ja muiden juhlatilojen varauskirjat marras-joulukuulle ovat täyttymässä. Varsinkin isoille juhlille ja viikonlopun illoille voi olla jo vaikea löytää tilaa.

Varauksia on paikoin jopa enemmän kuin kaksi vuotta sitten, kertoo ravintolayhtiö NoHo Partnersin liiketoimintajohtaja Benjamin Gripenberg.

– Kyllä tästä kaikkien aikojen pikkujoulut on tulossa. Kiva nähdä, että ihmiset ovat taas ulkona juhlimassa ja pitämässä hauskaa. Perinteisesti pikkujoulut ovat suomalaisille iso juhla, ja niitä näyttää tulevan aika paljon tänä vuonna.

Vuosi sitten oli aika tyhjää Helsingin keskustassa. Se tuo energiaa, kun näkee että ihmisiä on liikkeellä ja valmiina lähtemään pitämään hauskaa, sanoo ravintolahtiö NoHo Partnersin liiketoimintajohtaja Benjamin Gripenberg. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Monen sadan hengen ohjelmallisia juhlia suunnitellaan tavallisesti puoli vuotta, ja yhden illan kokonaishinta voi olla kymmeniä tuhansia euroja, kertoo tapahtumatuottaja Piia Weittikoski markkinointitoimisto Lataamosta.

Tilaisuutta tekemässä on monia toimijoita, kuten tekniikasta, somistuksesta, ruuasta, turvallisuudesta, valokuvauksesta, musiikista ja muusta ohjelmasta huolehtivat yritykset.

Varauksia tulee nyt tavallista lyhyemmällä varoitusajalla, kertoo ravintolaketju Kanrestan toimitusjohtaja Maria Koivula.

– Kauppa käy nyt kuumana. Varsinkin suuret, satojen ihmisten tapahtumat voidaan lukita jo vuotta aikaisemmin, mutta nyt tilanne on poikkeuksellinen. Tämän viikon alussa tuli kysely neljän viikon päähän 500 hengen tilaisuudesta.

Kanresta-ketjun toimitusjohtaja Maria Koivula odottaa pikkujoulukautta hyvällä mielellä. Henkilöstö pääsee loistamaan, tätä on odotettu kohta kaksi vuotta, hän sanoo. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Varaustilanne alkoi kiihtyä syyskuussa ja pääsi vauhtiin lokakuussa, kun kokoontumisrajoitukset poistuivat, kertoo Scandic-hotellien kaupallinen johtaja Christian Borg.

Perinteiset isojen juhlien viettopaikat, kuten Hilton Kalastajatorppa ja Crowne Plaza Hesperia Helsingissä, Scandic Rosendahl Tampereella ja Scandic Laajavuori Jyväskylässä varattiin nopeasti, Borg kertoo.

Ainakin pienemmille seurueille on kuitenkin vielä mahdollista löytää juhlapaikkoja, sanoo yökerhoja pyörittävän Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio. Tosin juhlat voi joutua järjestämään sunnuntaina, maanantaina tai tiistaina.

Kova tarve päästä juhlimaan

Viime syksynä juhlat jätettiin pitämättä tai niitä vietettiin etänä. Kokoontumisrajoitusten poistuminen mahdollistaa nyt ihmisten tapaamisen isollakin porukalla.

– Monella on kova tarve tavata ja päästä juhlimaan, itse kukin on ollut riittämiin kotona, jopa eristyksissä, sanoo Christian Borg.

– Suomalaiset ovat aina osanneet juhlia. Nyt on patoutunutta painetta päästä tapaamaan työkavereita, Antti Raunio sanoo.

Parasta pikkujouluissa on se, kun rennossa ilmapiirissä näkee tuttuja ja työkavereita. Ennen kaikkea kun kaikki ovat ottaneet kaksi rokotetta, voi taas olla melkein normaalisti, sanoo helsinkiläinen Teuvo Smed. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Moni yritys haluaa nyt hemmotella työntekijöitä ja käyttää aiempaa enemmän rahaa pikkujouluihin, arvioi Matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä edustavan MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Se näkyy ruoka- ja juomatilauksissa, sanoo Noho Partnersin Benjamin Gripenberg.

– Ollaan halukkaita panostamaan pikkasen enemmän kuin aikaisemmin, ostetaan kentien vähän kalliimpaa kuin tai laadukkaampaa kuin normaalisti.

Rokotekattavuus luo juhlamieltä

Luottamus rokotteiden antamaan suojaan saa monet uskaltamaan ihmisten joukkoon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL toivookin, että isoihin juhliin menisivät vain rokotteen ottaneet.

Kokoontuminen yhteen pitkästä aikaa tuntuu ihanalta, sanoo tamperelainen Hanna Aula (kuvassa keskellä). Koronatilanne mietityttää, mutta oman työpaikan juhlissa on käytössä koronapassi ja lisäksi on sovittu, että kaikki tekevät kaupan koronatestin ennen juhlia, Aula kertoo. Lounasseurana kuvassa Johanna Melin (vas.) ja Terhi Piltonen (oik.). Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Monessa juhlakutsussa lukee, että vain terveenä paikalle, ja varmasti on juhlanjärjestäjiä, jotka ottavat koronapassin käyttöön, sanoo Scandicin Christian Borg.

Edelleen käytössä ovat maskit ja käsidesit, ja turvavälit pidetään. Pystymme takaamaan asiakkaille turvallisuudet tilaisuudet, vakuuttaa Kanrestan Maria Koivula.

Pikkujoulut eivät pelasta koko vuotta

Pikkujoulukausi näyttää alan yritysten mukaan hyvältä. Siitä voi tulla jopa parempi kuin vuodesta 2019, sanoo MaRan Timo Lappi. Mutta vaikka kaudesta tulisi ennätysvilkas, se ei riitä pelastamaan alan yritysten taloutta.

– Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että kauppa käy 19 kuukauden jälkeen, mutta tietenkään sen paikkaaminen ei onnistu pelkällä pikkujoulukaudella, Night People Groupin Antti Raunio sanoo.

Terhi Heinonen kokosi somisteita Vanhalla Ylioppilastalolla. Pandemian aikana somistuksia tehtiin striimattaviin tapahtumiin, mutta se oli pienimuotoisempaa kuin tavallisissa juhlissa, hän kertoo. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Hinnat eivät vielä tänä vuonna Raunion mukaan nouse, mutta ensi vuoden puolella hintapaineita on, sillä niin alkoholin kuin ruuan raaka-aineet kallistuvat edelleen.

Pari kuukautta sitten oli vielä voimakkaita rajoituksia, joten moni yritys ehti siirtää varauksensa tältä vuodelta seuraavan vuoden puolelle, kertoo Maria Koivula.

Scandic-hotelleilla iso osa liikevaihdosta tulee kansainvälisestä kokous- ja liikematkailusta, ja sen käynnistymistä vielä odotellaan, kertoo Christian Borg.

– Pitää olla tyytyväinen siihen, että nyt juhlitaan ja pidetään hauskaa, se auttaa liikevaihtoa ja se on meille tärkeää, että saadaan kutsuttua pitkään lomautettuna olleita tiimiläisiä töihin, se on kaikista palkitsevinta.

Lue lisää: