Hyppää sisältöön

Sodan uhka Balkanilla huolestuttaa ulkoministeri Haavistoa: “Jännitteet ovat suuret, tähän pitäisi kiinnittää enemmän huomiota”

YK:n rauhanlähettiläs varoitti viime viikolla, että Bosnia-Hertsegovina on hajoamisen partaalla. Pekka Haavisto pitää tilannetta vakavana ja vaarallisena.

Haavisto: Sotilaallinen konflikti on mahdollista Bosnia-Hertsegovinassa
Haavisto: Sotilaallinen konflikti on mahdollista Bosnia-Hertsegovinassa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on huolestunut Bosnia-Hertsegovinan tilanteesta. Haaviston mukaan alueella syttynyt poliittinen kriisi voi johtaa sotilaalliseen konfliktiin.

– Balkanin tilanteesta puhuttaessa jännitteet ovat aina niin suuret, että voidaan ajatella sotilaallisen konfliktin mahdollisuutta. Sen takia tähän pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, Haavisto sanoo Ylen aamun haastattelussa.

YK:n nimittämä rauhanlähettiläs Christian Schmidt varoitti viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että Bosnia-Hertzegovina on vaarassa hajota. Schmidt kuvaa tilannetta pahimmaksi sitten Bosnian sodan, joka käytiin vuosina 1992–95.

"Vakavia seuraamuksia koko Länsi-Balkanille"

Bosnia jakautui sodan jälkeen Bosnia-Hertsegovinan federaatioon ja Bosnian serbitasavaltaan. Maata johtaa nykyään kolme presidenttiä: Željko Komšić (kroaatti), Šefik Džaferović (bosniakki) ja Milorad Dodik (serbi).

Dodik on uhannut, että Bosnian serbit irtautuvat alueen rauhansopimuksesta.

– Jos siellä aletaan rajoja muuttaa tai pyritään rauhansopimuksen pykäliä muuttamaan, niin tilanne on hyvin vaarallinen, ulkoministeri Haavisto sanoo radion Ykkösaamussa.

– Tällä on hyvin vakavia seuraamuksia koko Länsi-Balkanin alueelle.

Haavisto muistuttaa, että Länsi-Balkanin alueella on muitakin avoimia kysymyksiä, kuten Serbian ja Kosovon välinen suhde.

– Rajaa ei ole vielä tunnustettu kaikilla puolilla samalla tavalla ja yhteistyö takkuaa. Jos siellä syntyy toinen konflikti Republika Srpskan ympärillä, niin se luo helposti tilanteen, jossa muut valtiot alkavat puuttua tilanteeseen ja mobiilisoida tukea eri toimijoille.

Voiko Huuhkajat pelata Bosnia-Hertsegovinassa?

Bosnia-Hertsegovinan kriisi kiinnostaa parhaillaan myös suomalaisen jalkapallon ystäviä. Miesten jalkapallomaajoukkueen on määrä pelata Bosnia-Hertsegovinaa vastaan Zenicassa lauantaina. Kannattajat ovat pohtineet, onko maahan turvallista matkustaa.

– Toivottavasti voidaan pelata. Täytyyhän ajatella myös niin, että urheilu on rauhan asialla. Pyritään jännitteistä riippumatta toimimaan reilussa hengessä ja tuomaan eri maiden hyviä puolia esiin urheilun kautta, Haavisto sanoo Ykkösaamussa.