Ihmishengen pelastanut Rauha on myös arjen sankari – avustajakoiria tarvittaisiin moninkertainen määrä, mutta rahapula estää

Invalidiliiton avustajakoiran saaminen kestää jopa vuosia. Invalidiliitto pystyy rahoittamaan saamillaan avustuksilla vain neljästä kuuteen koiraa vuodessa. Tarve olisi kolminkertainen.

Avustajakoira Rauha on vaale kultaisen noutajan ja labradorinnoutajan sekoitus. Rauha pitää suussaan pehmolelua istuen sohvalla.
Invalidiliiton avustajakoira Rauha on Serenity Paldaniuksen apuna vuorokauden ympäri.

Lahtelaisen Serenity Paldaniuksen apuna työskentelevä avustajakoira Rauha sai tänä vuonna Kennelliiton myöntämän sankarikoiran (siirryt toiseen palveluun) arvon. Palkintoon johtanut tapahtuma sai alkunsa, kun koira havaitsi puun alla lumessa hylätyn pyörätuolin ja hangen alta esiin pilkottavat kengät.

Hangessa ollut mies saatiin Rauhan ansiosta hereille, hänet autettiin pystyyn ja paikalle kutsuttiin ambulanssi. Mies olisi muuten paleltunut.

Päivittäin Rauha tekee arjen sankaritekoja avustajakoirana. Serenity Paldanius tarvitsee apua arjessaan, sillä hän sairastaa harvinaista nivelten jäykistymäsairautta AMC:tä (arthrogryposis multiplex congenita).

– Rauha auttaa tavaroiden nostamisessa. Tiputtelen esimerkiksi kännykkääni päivän mittaan hyvin paljon. Rauha myös nostaa pankkikorttini lattialta, jos se tippuu kaupassa. Auttaa riisumisessa, valokatkaisimissa ja tilaa hissin.

Rauhan ja Serenity Paldaniuksen yhteiselo sujuu kuin ajatus. Monirotuinen labradorinnoutajan ja kultaisennoutajan sekoitus on emäntänsä paras kaveri. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Koiran saapuminen asuinkumppaniksi mullisti Paldaniuksen elämän. Kun avustajat katsovat kelloa, niin Rauha katsoo ainoastaan namipalkkapussia. Se on apuna vuorokauden ympäri.

Lisäksi koira luo tunteen, että Paldanius voi tehdä asioita itse.

– On aivan eri asia, kun koira auttaa minua toimimaan itsenäisesti, sen sijaan, että joudun pyytämään ulkopuolisen ihmisen apua.

Avustajakoirien hankkimista vaivaa krooninen rahapula

Invalidiliiton kuntoutusasiantuntija Hannu Kapanen kertoo, että Invalidiliitto saa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA) vuosittain 150 000 euron määrärahan avustajakoirien hankintaa varten. STEA puolestaan saa rahansa Veikkauksen rahapelitoiminnan tuotoista.

Vuotuinen 150 000 euron määräraha riittää vain 4–6 avustajakoiraan. Omaa apuria jonottaa tällä hetkellä noin 70 ihmistä, ja odotus voi kestää vuosia. Serenity Paldanius odotti Rauhaa kuusi vuotta.

Invalidiliiton laskelmien mukaan tällä hetkellä tarvittaisiin 150–200 koiraa. Niiden hankkiminen on hidasta, sillä yhden avustajakoiran kouluttaminen kestää pari vuotta. Invalidiliitto ei kouluta koiria, vaan ne ostetaan erikoistuneilta koirakasvattamoilta.

Yhden avustajakoiran hinnaksi tulee noin 20 000 euroa. Sen työsuhde kestää noin kymmenen vuotta, ja kun ylläpitokustannukset lasketaan siltä ajalta, kokonaissumma nousee 40 000–50 000 euroon koiraa kohden.

– Koirat käyvät eläinlääkärissä säännöllisesti. Niiden erilaiset sairaudet ja rokotukset hoidetaan. Kokonaishintaan on lisäksi jyvitetty meidän työntekijöidemme palkkakustannuksia. Koirille voidaan antaa myös lisäkoulutusta tarvittaessa.

Ruokakaupassa Rauha-koira osaa poimia ostokset koriin. Tämä erityisen tärkeä pussi sisältää sen omia namipaloja. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Koirien hankinta siirtyy sairaanhoitopiireille

Koiran käyttöönsä saanut henkilö maksaa sen ruokinnan ja 70 euron omavastuuosuuden eläinlääkärikuluista yhtä sairautta kohden. Avustajakoira on fyysisesti vammaisen tai toimintarajoitteisen käyttäjänsä päivittäinen apu (siirryt toiseen palveluun).

– Avustajakoiraa joutuu odottamaan keskimäärin 4–6 vuotta, Hannu Kapanen sanoo.

Koirien hankinta on siirtymässä Invalidiliitolta sairaanhoitopiireille, joille kuuluu jo näkövammaisten opaskoirien hankkiminen. Uudistuksen toivotaan tuovan lisäresursseja, koska rahoitus ei ole silloin enää riippuvainen Veikkauksen rahapelien tuotosta. Muutos on vielä työn alla.

– Todennäköisesti sairaanhoitopiireille tulee velvoite huolehtia avustajakoirien luovuttamisesta vuodesta 2023 lähtien.

Kauppaostoksilla on mukana tällä kertaa myös Serenity Paldaniuksen henkilökohtainen avustaja Anni Kuisma kotipalvelusta. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Voit keskustella aiheesta maanantai-iltaan klo 23:een asti.

Lue myös: