Etelä-Suomen avi teki tarkastuksen kehitysvammaisten asumispalveluyksikköön Hämeenlinnassa – yksikön toiminnasta useampi ilmoitus

Onnikoti Omenapuun toiminta on ollut aluehallintoviraston valvonnassa vuonna 2019–2020. Yksikön valvonta on käynnistetty uudelleen alkuvuodesta 2021.

Tarkastuskäynti suoritettiin perjantaina 5. marraskuuta Mehiläinen Hoivapalvelut Oy:n Onnikoti Omenapuu -nimiseen kehitysvammaisten asumispalveluyksikköön Hämeenlinnassa. Kuva: Jaani Lampinen / Yle.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo tehneensä tarkastuskäynnin valvonnan kohteena olevaan kehitysvammaisten asumispalveluyksikköön Hämeenlinnassa.

Tarkastuskäynti suoritettiin perjantaina 5.11.2021 Mehiläinen Hoivapalvelut Oy:n Onnikoti Omenapuu -nimiseen kehitysvammaisten asumispalveluyksikköön Hämeenlinnassa. Tarkastuskäynti oli osa aluehallintoviraston yksikköön kohdistamaa valvontaa.

– Valvonta on tällä hetkellä käynnissä ja kesken, vahvistaa aluehallintoviraston sosiaali- ja terveydenhuollon valvontayksikön päällikkö Niina Väkeväinen Ylelle.

– Teemme tiivistä yhteistyötä Valviran ja muiden asiaan osallisten kanssa. Sen enempää en tässä vaiheessa pysty kertomaan.

Ylen MOT selvitti kehitysvammaisten kohtelun ongelmia Suomessa. Hoivajätti Mehiläisen nykyisin omistamassa hämeenlinnalaisessa Onnikoti Omenapuussa on muun muassa sidottu alaikäistä asukasta laittomasti teipillä ja kuormaliinoilla.

Etelä-Suomen aluehallintovirastolle on tullut yksikön toiminnasta 2021 useampi ilmoitus epäkohdista, joihin virasto on puuttunut lain mukaisten valtuuksiensa puitteissa.

Valvonnan kohteena jo aiemmin

Onnikoti Omenapuun toiminta (entinen Hämeen Tukikoti Oy:n) on ollut aluehallintoviraston valvonnassa vuonna 2019–2020. Tämä valvontaprosessi päättyi kesällä 2020. Sen aikana valvonnassa ollut asia yksikössä korjaantui lain mukaiseksi.

Yksikön valvonta on käynnistetty uudelleen alkuvuodesta 2021. Osana käynnissä olevaa valvontaa aluehallintovirasto teki perjantaina ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin yksikköön.

Etelä-Suomen aluehallintovirastolla on käynnissä myös muita kehitysvammaisten erityishuollon valvonta-asioita. Keskeneräisistä valvonta-asioista ei anneta yksityiskohtaisia tietoja.

– Keskeisiä asioita, mitä näissä valvonnoissa tarkastellaan ja epäkohtina nousee esiin, on henkilöstön määrä ja rakenne. Eli se, onko yksiköissä riittävästi sitä osaamista, mitä asiakkaiden palvelutarve edellyttää, Niina Väkeväinen sanoo Ylelle.

– Sitten on toki palveluiden laatu ja sisältö. Eli vastaako palvelu lainsäädäntöä ja asiakkaiden palvelutarvetta.

Aluehallintovirasto kertoo, että vakavimmissa tapauksissa se voi määrätä yksiköiden toiminnan keskeytettäväksi.

Juttua on täydennetty Niina Väkeväisen kommenteilla klo 16.55.

Lue aiheesta lisää: