Keski-Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa – sairaalahoidossa on yksittäisiä koronapotilaita

Keski-Suomessa uusia koronavirustartuntoja on todettu viime päivinä 74. Tautia ilmenee edelleen ympäri maakuntaa. Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on kääntynyt kuukauden takaisen nousupiikin jälkeen laskuun. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on tähän mennessä kirjattu Keski-Suomessa 29.

Keski-Suomessa koronaviruksen seurauksena on kuollut toistaiseksi 29 ihmistä. Kuvituskuva. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Keski-Suomessa on kirjattu viime viikkoina kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Palonevan mukaan menehtyneillä on ollut vakavalle koronataudille altistavia riskitekijöitä. Kuolleiden ikää Paloneva ei kommentoi.

Kaikkiaan koronan seurauksena on kuollut Keski-Suomessa koko epidemian aikana 29 ihmistä. Koko maassa koronakuolemia on tähän mennessä 1200.

Tautitilanne pysynyt lähes ennallaan

Keski-Suomessa uusien koronatartuntojen määrä on pysynyt viime viikot lähes ennallaan. Keski-Suomi ei ole enää asukaslukuun suhteutettuna maan pahimpien koronapesäkkeiden joukossa.

Koronan ilmaantuvuusluku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä nyt 132. Koko Suomen ilmaantuvuusluku oli maanantaina 161,9. Luku kertoo uusien tartuntojen määrän viimeisen kahden viikon ajalta 100 000 asukasta kohti.

Uusia koronatartuntoja on todettu viimeisen kahden viikon aikana Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä 334, kun sitä edeltävien kahden viikon aikana niitä oli 492.

Paloneva toteaa, ettei koronapotilaiden sairaalahoidon tarve ole Keski-Suomessa tällä hetkellä kasvussa, vaan on kääntynyt laskuun kuukauden takaisen nousupiikin jälkeen.

Sairaalahoitoa tarvitsevat Keski-Suomessa tällä hetkellä vain yksittäiset koronapotilaat, sanoo Paloneva.

Eniten uusia tartuntoja Jyväskylässä, mutta tauti jyllää myös pikkukunnissa

Keski-Suomessa on kirjattu perjantain jälkeen 74 uutta koronatartuntaa, ilmenee terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastosta.

Jyväskylässä uusia tartuntoja on kolmekymmentä ja Laukaassa, Saarijärvellä ja Pihtiputaalla kussakin kymmenkunta. Viisi uutta tartuntaa on rekisteröity sekä Jämsässä että Viitasaarella.

Uusia tartuntoja on kirjattu viime päivinä myös Äänekoskella, Muuramessa, Keuruulla, Petäjävedellä, Joutsassa ja Konnevedellä.

Rokotetavoite pian saavutettu, mutta muuttuuko mikään?

Muun maan tavoin Keski-Suomessakin kaksi koronarokoteannosta on saanut pian 80 prosenttia yli 12-vuotiaista. Paloneva toteaa, ettei rajapyykin saavuttaminen muuta oikeastaan mitään.

– Se on ollut tavoiteluku. Ajateltiin, että sen jälkeen tilanne voisi olennaisesti muuttua, mutta kyllä nyt on nähty, että rokotuksista huolimatta tartuntoja on varsin paljon. Tilanne on pysynyt sairaalahoidon suhteen aika vakaana. Näyttää tietynlaiselta vuoristoradalta, että välillä tulee nousuja ja sitten tilanne taas rauhoittuu. On huomattu, että kun asia nostetaan julkisuudessa esiin, niin ihmiset ryhtyy hetkeksi varovaisemmiksi.

Palonevan mukaan uusia koronarajoituksia ei tällä hetkellä ole näköpiirissä. Laajaa rajoitusten purkua syys-lokakuun vaihteessa johtajaylilääkäri pitää melko oikea-aikaisena.

– Vaikea nähdä, että kovin tiukoilla rajoituksilla tilannetta olisi pystynyt enempää hallitsemaan. Varmasti ihmisten sietokyky myös elämän voimakkaaseen rajoittamiseen alkoi olla jo lopussa. En usko, että muutamalla viikolla rajoitusten purkua pitkittämällä olisi saavutettu merkittävää muutosta nykytilanteeseen, pohtii Paloneva.